Készítettem már jó néhányszor szűzpecsenyét, de valamennyi alkalommal érmékre vágtam és úgy készítettem el. Ezúttal egyben sütöttem, így omlós, vajpuha és zaftos maradt.
Hozzávalók:
- 1 db szűzpecsenye (kb. 50 dkg-os)
- 10 dkg vaj
- 3 ek. olívaolaj
- só, bors
- 35 dkg gomba
- 2 dl tejszín
- 1 tk. keményítő
- cukkinilepényhez:
- 1 nagyobb db cukkini
- só
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 3 ek. liszt
- 8 dkg reszelt sajt
- olívaolaj a sütéshez
- cukkinilepényhez:
Elkészítése:
A gombát megmosom és vékony szeletekre vágom. A sütőt 200 fokon légkeverésre bekapcsolom. A szűzpecsenyét alaposan megsózom és frissen őrölt borssal fűszerezem. 5 dkg vajat 3 ek. olívaolajjal felforrósítok és a hús mindkét oldalát 2-2 pec alatt megpirítom, majd áthelyezem egy sütőtálba (én jénaiban sütöttem), letakarom alufóliával. A visszamaradt zafthoz hozzáadom a maradék 5 dkg vajat és rádobom a szeletelt gombát. Sózom, borsozom és 2-3 perc múlva a hús mellé (és rá) öntöm. A tetejére visszateszem az alufóliát és 20 percre a forró sütőbe teszem, majd még 5 percet fólia nélkül sütöm.
Ha elkészült, kiveszem a sütőből és a zaftot átöntöm róla egy teflonserpenyőbe. A húsra visszateszem az alufóliát és hagyom még 15 percet a meleg gőzben. Addig elkészítem a mártást. Az ízletes levet 2 dl tejszínnel dúsítom és ha felforrt hozzáadok egy pici hideg vízzel elkevert keményítőt. Amint elkezd rotyogni, leveszem, nem forralom tovább.
A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszelem és megsózom. Pár perc múlva kinyomkodom a levét és hozzáadok egy tojást, 3 evőkanál lisztet, 3 gerezd zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot és megborsozom. Alaposan átkeverem, majd a serpenyőben kevés olajat forrósítok és egy-egy evőkanálnyi cukkinis halmot teszek. Ha az alja már kezd szilárdulni, akkor a tetejét óvatosan lepényalakúra igazítom. Ha világosbarnára sült, akkor megfordítom és a másik oldalát is megsütöm.
Tálaláskor szeletekre vágom a szűzpecsenyét, melléteszem a cukkinis lepényeket, a gombát és meglocsolom a tejszínes mártással.
Ha ettetek még finomat... :)
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.