A legutóbbi mákos muffin mintájára olyan sütit szerettem volna készíteni, amelynek tésztája könnyű, a nagy melegben is "jól" fogyasztható. A dió remek párost alkot az aszalt sárgabarackkal, a baracklekváros tojáshab a tetején már csak tényleg ráadás.
Hozzávalók:
- 15 dkg puha vaj
- 14 dkg nádcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom héja
- 2 tojás
- 5 dkg liszt
- 16 dkg darált dió
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 2-3 ek. tej
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- tetejére: 1 ek baracklekvár
- tojáshabhoz
- 2 tojásfehérje
- 2 dkg cukor
- 1 ek. baracklekvár
Elkészítése:
A sütőt légkeverésen 160 fokra melegítem. A muffinsütő mélyedéseibe papírkapszlikat teszek.
A puha vajat habosra keverem a vaníliás ill. barna nádcukorral és a citrom lereszelt héjával. Majd hozzáadom egyenként a tojásokat és azokat is alaposan elkeverem a robotgéppel.
Egy másik tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a darált diót, a sütőport és a fahéjat. Összevegyítem a két tál tartalmát, jól összekeverem, adok hozzá 2-3 ek. tejet, hogy lazítsam, végül pedig beleforgatom az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot.
Belekanalazom a masszát a kosárkákba és 25 perc alatt megsütöm.
Amíg hűl a muffin, elkészítem a tojáshabot. (Egyébként enélkül is megállja a helyét, de volt a mélyhűtőmben lefagyasztott tojásfehérje, így gondoltam, miért ne próbálhatnám ki ezt a variációt.)
A tojások fehérjét elkezdem kemény habbá verni, amikor már kellően "sűrű", hozzáadom a cukrot, majd, ha már szép fényes, a baracklekvárt is.
A muffinok tetejét megkenem a lekvárral, rákanalazom az ízesített tojáshabot és 5 perc alatt világosbarnára sütöm.
12 db lesz belőle.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a