Gyönyörű színekben pompázik a piac, óriási választék van, amelyből sokszor igen nehéz választani. Nem is kell feltétlenül. Mindenből vegyünk egy keveset és kóstoljuk végig, világostól a sötétig, aprótól a nagyobbacskáig. :)
Ha nem faljuk fel rögtön és marad pár darab friss gyümölcsünk, készítsünk pohárkrémet. Ezúttal a szeder- őszibarack párosra esett a választás.
Hozzávalók:
- 15 dkg szeder
- 2 db őszibarack
- 8,5 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 1 db vaníliarúd
- 2,5 dkg liszt
- 2,5 dkg keményítő
- 0,5 l tej
- tálaláshoz: csokis ostyarúd
Elkészítése:
A szedret megmosom, a barackot meghámozom és felszeletelem.
A tejet tejforralóban tűzre teszem és beledobom a kikapart vaníliarudat, hogy átadja ízét a tejnek. A vanília magjait a cukorral és a 4 db tojássárgájával habosra (fehéredésig) keverem, majd hozzáadom a lisztet és a keményítőt. Ha a tej felforrt, folyamatos kevergetés mellett öntöm a tojásos masszához, majd az egészet visszaöntöm a tejforralóba és sűrűsödésig - folyamatos keverés mellett - főzöm. Leveszem a tűzről, forralni ilyenkor már nem kell, mert a tojás kicsapódik!
Whiskys poharakba kanalazok 3 evőkanál vaníliakrémet, majd a felszeletelt barack és ismét a krém következik. Tetejére fekete szedret teszek és fogyasztásig jól lehűtöm.
Anyósomnál láttam, hogy ő a tejbegrízt/rizst is a tejforralóban készíti, mert így végig gőz felett van a tej (krém), így nem ég le. Azóta én is így készítem! Mindig tanul az ember... :)
3 pohár lett belőle.