Gyakran előfordul, hogy abból készítek (gyors) vacsorát, amit a kamrában és a hűtőben éppen találok. Most is így történt. Tészta, hagyma mindig van itthon, cukkini is, mert nyáron a család folyamatosan ellát vele. Ráadásul két tonhalkonzerv árválkodott a kamrában...
Ismét egy olyan fogás, amely fél óra alatt elkészíthető.
Hozzávalók:
- 35 dkg (durum) spagetti
- 2 közepes fej lilahagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb darab cukkini
- 2 doboz tonhalfilé
- 25 dkg mascarpone (krémsajt)
- olívaolaj
- frissen őrölt bors
- frissen őrölt (himalaya) só
Elkészítése:
Amíg felforr a tészta sós főzővize (egy evőkanál olaj társaságában), addig elkészítjük a feltétet.
A cukkinit zöldséghámozóval vékony, hosszú szeletekre vágjuk és egy teflonserpenyőben, pár csepp olívaolajon mindkét oldalát megsütjük. Gyakorlatilag egy-egy perc alatt megvan egy adag a serpenyőben. Kiszedem és félreteszem. A tésztát félpuhára főzöm, majd elzárom alatta a hőt és leborítom a fedővel.
A lilahagymát félkör alakúra vágom és egy kevés olívaolajon megdinsztelem. Ha már kezd puhulni, hozzáadom a vékonyra felszelt fokhagymát, átforgatom, majd rákanalazom a mascarponét és jól keverem. Sózom, borsozom. Ha túl sűrű a krém, a végén hígíthatom a tészta főzővizével. A tésztát leszűröm és a hagymás krémre teszem, jól átkeverem. Tálaláskor a tésztára halmozom a roppanós cukkiniszeleteket és a tonhal húsának darabjait. Frissen őrölt sóval és borssal "fűszerezem".
Egy pohár fehérbor társaságában gyors, ízletes vacsora.