A család minden tagja imádja a rakott ételeket, ezért gyakran készítem így el a kelkáposztát, a karfiolt, a krumplit, a kelbimbót, a zöldbabot és persze a cukkinit.
A piacot szép lassan elárasztják a tökfélék, cukkiniből is sokfélét lehet kapni. Azért is szeretem annyira, mert rendkívül változatosan lehet felhasználni. Most megmutatom, hogyan készítek belőle rakottast.
Mivel a cukkininek nincs erős, határozott íze, ezért fokhagymás tejföllel és füstölt sajttal "segítek" rajta.
Hozzávalók:
- 3 db cukkini
- 70 dkg darált hús
- 1 bögre rizs
- 1 db vöröshagyma
- 3-4 ek. olaj
- 5-6 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 tk. pirospaprika
- só, bors
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg füstölt sajt
- kikenéshez: vaj/margarin, zsemlemorzsa
Elkészítése:
A bögrényi rizst egy kevés olajon megpirítom, majd felöntöm két bögre vízzel, megsózom és puhára főzöm. A vöröshagymát apróra vágom és két kanál olajon megdinsztelem, ráteszem a darált húst és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom és megszórom az őrölt pirospaprikával. Egy pici vízzel felöntöm, nehogy megégjen a paprika és készre sütöm a húst. A cukkiniket alaposan megmosom és vékony szeletekre vágom.
Bekapcsolom a sütőt és 180 fokra melegítem.
Egy téglalap alakú jénai tálat kivajazok, megszórom zsemlemorzsával és belesorakoztatom a cukkiniszeletek felét. Megborsozom őket, majd ráteszem a megfőtt rizst és meglocsolom a zúzott fokhagymával ízesített tejföl harmadával. Megszórom a reszelt sajt felével és ráhalmozom a darált húst. Jöhet a fokhagymás tejföl második harmada. Végül a cukkiniszeletekkel beborítom és elsimítom rajta a maradék tejfölt, majd megszórom a kétféle sajt másik felével.
Az előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütöm. Nem teszek rá alufóliát, mert így a cukkini kevesebb levet ereszt és félig roppanós marad.