Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Rakott cukkini füstölt sajttal

2015. június 19. - Álom.Íz.Világ.

A család minden tagja imádja a rakott ételeket, ezért gyakran készítem így el a kelkáposztát, a karfiolt, a krumplit, a kelbimbót, a zöldbabot és persze a cukkinit.

A piacot szép lassan elárasztják a tökfélék, cukkiniből is sokfélét lehet kapni. Azért is szeretem annyira, mert rendkívül változatosan lehet felhasználni.  Most megmutatom, hogyan készítek belőle rakottast.

Mivel a cukkininek nincs erős, határozott íze, ezért fokhagymás tejföllel és füstölt sajttal "segítek" rajta.

DSC_0948

Hozzávalók:

  • 3 db cukkini
  • 70 dkg darált hús
  • 1 bögre rizs
  • 1 db vöröshagyma
  • 3-4 ek. olaj
  • 5-6 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. pirospaprika
  • só, bors
  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • kikenéshez: vaj/margarin, zsemlemorzsa

Elkészítése:

A bögrényi rizst egy kevés olajon megpirítom, majd felöntöm két bögre vízzel, megsózom és puhára főzöm. A vöröshagymát apróra vágom és két kanál olajon megdinsztelem, ráteszem a darált húst és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom és megszórom az őrölt pirospaprikával. Egy pici vízzel felöntöm, nehogy megégjen a paprika és készre sütöm a húst. A cukkiniket alaposan megmosom és vékony szeletekre vágom. 

Bekapcsolom a sütőt és 180 fokra melegítem.

Egy téglalap alakú jénai tálat kivajazok, megszórom zsemlemorzsával és belesorakoztatom a cukkiniszeletek felét. Megborsozom őket, majd ráteszem a megfőtt rizst és meglocsolom a zúzott fokhagymával ízesített tejföl harmadával. Megszórom a reszelt sajt felével és ráhalmozom a darált húst. Jöhet a fokhagymás tejföl második harmada. Végül a cukkiniszeletekkel beborítom és elsimítom rajta a maradék tejfölt, majd megszórom a kétféle sajt másik felével.

Az előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütöm. Nem teszek rá alufóliát, mert így a cukkini kevesebb levet ereszt és félig roppanós marad.

DSC_0956

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9816347790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása