Ha egyszerre nagyobb mennyiségű túrót vásárolok, akkor nem csak körözött készül belőle, hanem más finomság is. Hol édes, hol sós.
Epres-túrós lepényt nemrég készítettem, most pogácsára esett a választás. A fele még melegen elfogyott...
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3,5 tk. só
- 25 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 17,5 dkg tejföl
- 1 db tojás
- 50 dkg túró
- 18 dkg szeletelt gépsonka
- tetejére: 1 db tojás, pirított szezámmag
Elkészítés:
A liszthez keverem a sót, majd elmorzsolom a hideg, kockázott vajjal. A sonkaszeleteket apró kockákra vágom. A vajas liszthez teszem a morzsolt élesztőt és a többi hozzávalóval együtt összedolgozom. Nem kell megijedni, elég lágy tészta lesz, de amint rákerül egy lisztezett munkalapra, máris könnyebben lehet vele bánni. Az összeállított tésztát kb. egy centiméteresre nyújtom, majd hajtogatom úgy, hogy képzeletben vízszintesen három részre osztom a tésztát és először a felső részt behajtom a kétharmad részig, majd az alsó részét ráhajtom, azután a jobb oldalát hajtom balra, végül a bal oldalát alá. Letakarva 15 percet pihentetem, a sütőt pedig eközben 200 fokra melegítem.
1-1,5 centiméteresre nyújtom a tésztát és egy 4 cm-es kiszúróval kiszaggatom a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket és a tetejüket megkenem a tojással, majd megszórom a pirított szezámmaggal. 15-20 perc alatt megsütöm.
53 db lesz belőle.