Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Túrós-sonkás pogácsa

2015. június 10. - Álom.Íz.Világ.

 

Ha egyszerre nagyobb mennyiségű túrót vásárolok, akkor nem csak körözött készül belőle, hanem más finomság is. Hol édes, hol sós.

Epres-túrós lepényt nemrég készítettem, most pogácsára esett a választás. A fele még melegen elfogyott...

 

DSC_0838

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3,5 tk. só
  • 25 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 17,5 dkg tejföl 
  • 1 db tojás
  • 50 dkg túró
  • 18 dkg szeletelt gépsonka
  • tetejére: 1 db tojás, pirított szezámmag

 

DSC_0834

 

Elkészítés:

A liszthez keverem a sót, majd elmorzsolom a hideg, kockázott vajjal. A sonkaszeleteket apró kockákra vágom. A vajas liszthez teszem a morzsolt élesztőt és a többi hozzávalóval együtt összedolgozom. Nem kell megijedni, elég lágy tészta lesz, de amint rákerül egy lisztezett munkalapra, máris könnyebben lehet vele bánni. Az összeállított tésztát kb. egy centiméteresre nyújtom, majd hajtogatom úgy, hogy képzeletben vízszintesen három részre osztom a tésztát és először a felső részt behajtom a kétharmad részig, majd az alsó részét ráhajtom, azután a jobb oldalát hajtom balra, végül a bal oldalát alá. Letakarva 15 percet pihentetem, a sütőt pedig eközben 200 fokra melegítem. 

1-1,5 centiméteresre nyújtom a tésztát és egy 4 cm-es kiszúróval kiszaggatom a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket és a tetejüket megkenem a tojással, majd megszórom a pirított szezámmaggal.  15-20 perc alatt megsütöm. 

53 db lesz belőle.

 

DSC_0833

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr616347784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása