Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Rozmaringos parázsburgonya fokhagymás tejföllel

2015. május 12. - Álom.Íz.Világ.

 

Sok minden jelzi azt, hogy tavasz van. A piacon megjelenik a medvehagyma, az újhagyma, a spárga, a spenót, az újburgonya, az eper. Csodálatos!

Az új burgonya szezonját igyekszem minél jobban kihasználni. Általában apró parázsburgonyát vásárolok, amelyet héjastól sütök meg. Gyakran készül belőle gyors vacsora, friss zöldfűszerekkel, olívaolajjal, fokhagymával és uborkasalátával.  

Most a rozmaringos változatot mutatom.

 

DSC_0955 

 Hozzávalók:

  • 60 dkg újburgonya (kisméretű)
  • 1 szál rozmaring
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 dl olívaolaj
  • öntethez: 1 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A burgonyát megmosom és egy papírtörlőre teszem, hogy a vizet felszívja. Összeállítom a pácot, vagyis egy kis tálkába teszem a száráról lehúzott rozmaringleveleket ( kézzel egy picikét megtépkedem, hogy minél jobban felszabaduljanak benne az illóanyagok), a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, majd megsózom és borsozom. A burgonyát egy jól záródó tasakba teszem és beleöntöm a pácot, légmenetesen lezárom és - ha van időm - egy órát pácolom. Ha köretnek készítjük, akkor amíg elkészül a főétel, addig pácolódhat. 

Hasonló pácolási módot már mutattam a serpenyős zöldségeknél: https://alomizvilag.blog.hu/2015/03/30/tepsiben_sult_zoldsegek_279

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom a krumplikat és előmelegített sütőben 200 fokon megsütöm. Sütés közben néha mozgassuk meg őket, hogy meg ne égjen a rozmaring.

Amíg sül a burgonya a sütőben, addig elkészítem az öntetet. Ehhez a tejfölt simára keverem, megsózom és beleteszem a zúzott fokhagymát. Az elkészült, forró krumplira öntjük.

 

DSC_0963 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8916347756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása