Sok minden jelzi azt, hogy tavasz van. A piacon megjelenik a medvehagyma, az újhagyma, a spárga, a spenót, az újburgonya, az eper. Csodálatos!
Az új burgonya szezonját igyekszem minél jobban kihasználni. Általában apró parázsburgonyát vásárolok, amelyet héjastól sütök meg. Gyakran készül belőle gyors vacsora, friss zöldfűszerekkel, olívaolajjal, fokhagymával és uborkasalátával.
Most a rozmaringos változatot mutatom.
Hozzávalók:
- 60 dkg újburgonya (kisméretű)
- 1 szál rozmaring
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 dl olívaolaj
- öntethez: 1 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A burgonyát megmosom és egy papírtörlőre teszem, hogy a vizet felszívja. Összeállítom a pácot, vagyis egy kis tálkába teszem a száráról lehúzott rozmaringleveleket ( kézzel egy picikét megtépkedem, hogy minél jobban felszabaduljanak benne az illóanyagok), a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, majd megsózom és borsozom. A burgonyát egy jól záródó tasakba teszem és beleöntöm a pácot, légmenetesen lezárom és - ha van időm - egy órát pácolom. Ha köretnek készítjük, akkor amíg elkészül a főétel, addig pácolódhat.
Hasonló pácolási módot már mutattam a serpenyős zöldségeknél: https://alomizvilag.blog.hu/2015/03/30/tepsiben_sult_zoldsegek_279
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom a krumplikat és előmelegített sütőben 200 fokon megsütöm. Sütés közben néha mozgassuk meg őket, hogy meg ne égjen a rozmaring.
Amíg sül a burgonya a sütőben, addig elkészítem az öntetet. Ehhez a tejfölt simára keverem, megsózom és beleteszem a zúzott fokhagymát. Az elkészült, forró krumplira öntjük.