Megérkezett a tavasz, a piac zöldben pompázik. Megtaláljuk többek között a friss, zsenge spenótot, az újhagymát (zöldhagymát) és örömmel tapasztaltam, hogy még mindig kapható medvehagyma. Arra gondoltam, ezt a triumvirátust össze kellene hozni egymással...
Hozzávalók:
- 65 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 3 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 1,5 csésze langyos víz
- 7,5 ek. olívaolaj
- 1,5 ek. só
- 1 csokor medvehagyma
- 1 maréknyi friss spenót (kb. 5 dkg)
- 3 szál újhagyma (zöldhagyma)
- tetejére: olívaolaj és pirított szezámmag
Elkészítés:
Kevés - 1 teáskanál cukorral édesített - langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. Eközben apróra vágjuk a megmosott spenót és a medvehagymát, valamint felkarikázzuk az újhagymát. A sóval elkevert liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a langyos vizet, az olívaolajat és az összevágott zöldeket.
Összegyúrjuk (akkor jó, ha már elválik az edény falától), majd háromnegyed órát kelesztjük. A megkelt tésztát nyolc részre osztjuk és hengereket formálunk belőlük. Ezeket kettesével összefonjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és letakarva 30 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt 190-200 fokra melegítjük.
A fonatokat megkenjük olívaolajjal és megszórjuk pirított szezámmaggal. A sütő aljába beteszünk egy forró (!) vízzel teli edénykét és a kenyérfonatokat kb. 20 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük őket.
Ebből az adagból 4 db 20 cm hosszúságú kenyérfonat lesz.