A húgomtól kaptam egy autentikus provence-i fűszerkeveréket. Gyakran használom, sült húsokhoz és sült zöldségekhez leginkább. Oregano, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoranna, borsikafű, zsálya. Külön-külön is ütősek, de így együtt csodákra képesek.
Az utóbbi időben szinte kivétel nélkül - bő olaj helyett - tepsiben sütjük a burgonyát is. Akkor is az alábbi "pácolást" használom, érdemes kipróbálni! Praktikus és egészséges variáció.
Hozzávalók:
- 3 db paszternák
- 3 db közepes édes burgonya
- 1 db cukkini
- 2 fej lilahagyma
- 3 db sárgarépa
- 1 dl olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek. provance-i fűszerkeverék (oregano, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoranna, borsikafű, zsálya)
- só
- bors
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítom, megmosom, majd nagyobb karikákra ill. darabokra vágom. (Ne túl vékonyra ill. kicsire, mert akkor túlságosan szétesik.)
Egy tálban összekeverem a fűszerkeveréket és a zúzott fokhagymát az olívaolajjal, ízlés szerint sózom, borsozom. A feldarabolt zöldségeket beleteszem egy jól zárható tasakba és nyakon öntöm a fűszeres keverékkel. Lezárom a tasakot és jól összerázom, hogy mindenhol érje a "pác". Hagyom állni egy fél órát, de akár egy órát is.
Sütőpapírral bélelt, nagyméretű lapos tepsibe teszem és 200 fokos sütőben (én légkeverésen szoktam, de vigyázni kell, nehogy megégjen!) megsütöm. Sütés közben egyszer óvatosan átforgatom, hogy a zöldségek minden oldala piruljon.
Arra figyeljünk oda, hogy ha túl sok a zöldség, akkor két adagban, vagy két külön tepsiben süssük, mert akkor tud szépen karamellizálódni a zöldségekben lévő cukor.
Köretként és főételként egyaránt megállja a helyét.