Nagymamám receptjét felhasználva, almás (mini) palacsintákat gyakran készítek, mert imádják a gyerekek. Amerikai palacsinta viszont még nem került az asztalra. Pedig a férjem már régóta mondogatja, hogy lassan 15 éve (akkor járt az USA-ban) nem evett ilyet és itt lenne már az ideje, hogy felelevenítse az ízét.
Minden amerikainak van a konyhapultján juharszirup, amely nélkül el sem lehet képzelni ezt az édes finomságot. Mi is beszereztünk egy üveggel, így került rá az is, de én készítettem mellé fekete szederből öntetet. Igaz, nem reggelire ettük, mert nem igazán szeretjük az "édes" reggelit, de ebédként - egy laktató leves mellé - kiválóan funkcionált. Isteni volt! :)
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 tojás
- fél vaníliarúd kikapart magjai
- 2 ek. nádcukor
- 4 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- sütéshez: olaj
- szederöntethez: 12 dkg fagyasztott szeder, 3 ek. nádcukor, pár csepp citromlé
Elkészítése:
A lisztet összevegyítem a sütőporral, egy - másik - mély tálban a tojást a vaníliával és a cukorral habosra keverem, majd a tejjel váltakozva hozzáadom a sütőporos lisztet. Folyamatosan keverem egy habverővel, hogy csomómentes legyen. Végül hozzáadom az olvasztott vajat. A sűrű masszát átöntöm egy "füles" kiöntőbe, így sütésnél sokkal egyszerűbb dolgom lesz, mintha merőkanállal dolgoznék. Amíg elkészítem az öntetet, addig félreteszem pihenni a palacsintatésztát.
Az öntettel folytatom, mivel annak ki kell hűlnie. A fagyasztott gyümölcsöt, a nádcukrot és - az ízlés szerinti - citromlevet egy kisebb edényben felteszem a tűzre. Folyamatos kevergetés mellett pár percig rotyogtatom, majd félreteszem hűlni.
Egy teflonserpenyőt pár csepp olajjal felhevítek, óvatosan öntöm bele a masszát, megvárom, amíg lassan szétterül és így sorban kisütöm a kb. 10 cm átmérőjű minipalacsintákat. (Ha szükséges, pár csepp olajat mindig teszek a serpenyőbe.)
Tálaláskor az egymásra halmozott palacsintákra szedem a kihűlt szederöntetet és/vagy meglocsolom juharsziruppal.
15 db lesz belőle.
Jó étvágyat!
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.