A család pogácsát rendelt a hétvégén. Ritkán kérnek sós süteményt, nem is tudtam a kérésnek ellenállni. Tényleg régen sütöttem már pogit, így lelkesen kezdtem neki.
Bár volt itthon vaj, ezúttal mégis zsírral próbálkoztam, a megszokott tejfölt pedig krémes, görög joghurtra cseréltem. Hozzáteszem, azzal tisztában voltam, hogy a zsírral készült pogácsa csak jó lehet, hiszen gyermekkoromban nagymamám mindig, mindent zsírral készített és isteni volt.
A végeredmény egy kívül ropogós, belül nagyon puha, ízletes pogácsa lett.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 15 dkg (mangalica)zsír
- 2 tk. só
- 1 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 kk. cukor
- 2 dl görög joghurt
- 2 tojássárgája
- tetejére: 1 db tojás, fekete és fehér szezámmag
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverem a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.
A lisztet kimérem, összekeverem a sóval, majd elmorzsolom a zsírral. Hozzáadom a tojások sárgáját, a joghurtot és a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Összedolgozom a tésztát és egy lisztezett tálban - letakarva - egy órán át pihentetem.
A megkelt tésztát egy lisztezett deszkán 1,5 - 2 cm vastagságúra nyújtom, a tetejét egy éles késsel berácsozom és egy 2,5 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatom. Egy (pontosabban kettő) sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket, lekenem a tojással, megszórom szezámmaggal és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
34 db lett belőle.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.