Ez a diós-sárgabarackos variáció pár hónappal ezelőtt jutott először az eszembe, többször el is készítettem már, de még a receptet eddig nem írtam le. Hasonlóan készül, mint Limara turbó csokis kiflije, én azonban ezúttal is porélesztőt tettem bele, továbbra is jól működik ez a változat.
Tényleg villámgyorsan elkészíthető, amíg a tészta pihen, előkészítem a tölteléket, utána pedig pár perc múlva mehet a sütőbe. Frissen az igazi, de - ha marad - másnap is nagyon jól passzol egy csésze kávéhoz.
Hozzávalók:
32 darabhoz
- 60 dkg finomliszt
- 1 tk. só
- 7 dkg cukor
- 1 db tojás
- 3 dl langyos tej
- 7 dkg olvasztott vaj
- 1 tasak (7 g) porélesztő
Töltelékhez:
- 6 ek. sárgabaracklekvár vagy -dzsem
- 7,5 dkg darált dió
- 5 dkg kristálycukor
Tetejére:
- 1 db tojás
- porcukor (tálaláshoz)
Elkészítése:
Szeretem ezt a receptet, mert gyorsan elkészíthető ez a kifli. Került már bele csokoládé, aszalt sárgabarack, ezúttal pedig dió, sárgabarackdzsemmel kombinálva.
Egy mély tálba öntöm a kimért lisztet, a sót, a porélesztőt, a cukrot és elkeverem. Ráöntöm a langyos tejet, beleütöm a tojást, végül ráöntöm az olvasztott vajat. A hozzávalókat összedolgozom, lágy tésztává gyúrom, majd négy részre osztom és gömbölyítem. A gömbölyítés kimaradhat, én csak azért szoktam így csinálni, mert könnyebb lesz kör alakúra nyújtani a tésztát. Szóval a tenyerem közepébe teszem a tésztadarabot és a szélét - körbe-körbe, egymásután - a "tésztagombóc" közepe felé hajtom és lenyomom, deszkára fordítom, konyharuhával letakarom és 15-20 perc pihentetés következik. Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket.
A töltelékhez a késes robotgépbe teszem a diót és a cukrot (a cukrot azért teszem bele, mert a mélyhűtőből kivett dió így nem tapad össze) és apróra darálom, majd kiöntöm egy tálba (1-2 kanálnyit félreteszek, hogy a tetejét meg tudjam majd szórni vele).
A sütőt 200 fokra melegítem, a tepsiket kibélelem szilikonos sütőpapírral.
Két tésztadarabot kör alakúra (kb. 30 cm átmérőjűre) nyújtok, az egyikre rákenek 3 evőkanál dzsemet, majd megszórom a cukros dió felével és ráborítom a másik tésztalapot. Óvatosan lenyomkodom, majd egy pizzavágóval vagy egy éles késsel 16 körcikkre osztom és egyesével szorosan feltekerem. A kifliket a tepsire sorakoztatom, lekenem tojással, megszórom cukros dióval és 15-20 perc alatt megsütöm. Ugyanígy teszek a másik két tésztalappal is.
Tálalás előtt porcukorral hintem meg.
Jó étvágyat!
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.