Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Mézes, joghurtos sajttorta szederöntettel

2017. július 27. - Álom.Íz.Világ.

Pár hete tiramisut szerettem volna készíteni, de végül elmaradt, a megvásárolt mascarpone pedig ott maradt a hűtőben. Gyakran használom tésztaételekhez, így most is elhasználhattam volna, de eldöntöttem, ebből bizony sajttorta lesz. Régen készítettem már, azonban a friss szeder látványa mindig valamilyen sütemény elkészítésére ösztönöz.

 

 

Hozzávalók:

  • 10 dkg vajas keksz
  • 5 dkg mandula
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 75 dkg mascarpone
  • 25 dkg görög joghurt
  • 2 tojás
  • 2 nagy citrom reszelt héja
  • 2,5 dl méz
  • tetejére: 25 dkg friss szeder, 10 dkg nádcukor

 

 

Elkészítése:

 A sütőt 160 fokra melegítem.

A kekszet és a mandulát "késes" robotgépbe teszem és ledarálom úgy, hogy a mandula nagyobb darabokban maradjon. Hozzáadom az olvasztott vajat, összekeverem és egy 23 cm-es tortaforma aljába nyomkodom. 10 percig beteszem a sütőbe. Ha kész, kiveszem és addig hűlni hagyom, amíg elkészítem a krémet.

 

 

Ehhez egy keverőtálba teszem a mascarpone krémet, a joghurtot, a két tojást, a mézet és a citromok lereszelt héját. Robotgéppel alaposan összedolgozom, így egy szép, homogén krémet kell, hogy kapjak.

A joghurtos, tojásos masszát a kekszes alapra öntöm, letakarom alufóliával és 60 percre a sütőbe teszem. Majd leveszem a fóliát és így még 15-20 percig sütöm, ezalatt világos barnára sül a teteje. (A krém pedig lágy marad.)

 

 

Kihűtöm, majd hűtőbe teszem. Nálam egy egész éjszakát pihent a hidegben.

Az öntethez a megmosott szedret a nádcukorral egy kisebb, nyeles edénybe teszem és forrástól számítva 2-3 percig főzöm. Nem szeretném, ha a szeder szétfőne, ezért ilyen rövid ideig hagyom csak a tűzön. Pár csepp citromlevet hozzá lehet adni, ha savanykásabb ízt szèetnénk elérni.

Kihűtöm és tálaláskor a sajttora tetejére öntöm.

Jó étvágyat!

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9216348052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása