Pár hete tiramisut szerettem volna készíteni, de végül elmaradt, a megvásárolt mascarpone pedig ott maradt a hűtőben. Gyakran használom tésztaételekhez, így most is elhasználhattam volna, de eldöntöttem, ebből bizony sajttorta lesz. Régen készítettem már, azonban a friss szeder látványa mindig valamilyen sütemény elkészítésére ösztönöz.
Hozzávalók:
- 10 dkg vajas keksz
- 5 dkg mandula
- 8 dkg olvasztott vaj
- 75 dkg mascarpone
- 25 dkg görög joghurt
- 2 tojás
- 2 nagy citrom reszelt héja
- 2,5 dl méz
- tetejére: 25 dkg friss szeder, 10 dkg nádcukor
Elkészítése:
A sütőt 160 fokra melegítem.
A kekszet és a mandulát "késes" robotgépbe teszem és ledarálom úgy, hogy a mandula nagyobb darabokban maradjon. Hozzáadom az olvasztott vajat, összekeverem és egy 23 cm-es tortaforma aljába nyomkodom. 10 percig beteszem a sütőbe. Ha kész, kiveszem és addig hűlni hagyom, amíg elkészítem a krémet.
Ehhez egy keverőtálba teszem a mascarpone krémet, a joghurtot, a két tojást, a mézet és a citromok lereszelt héját. Robotgéppel alaposan összedolgozom, így egy szép, homogén krémet kell, hogy kapjak.
A joghurtos, tojásos masszát a kekszes alapra öntöm, letakarom alufóliával és 60 percre a sütőbe teszem. Majd leveszem a fóliát és így még 15-20 percig sütöm, ezalatt világos barnára sül a teteje. (A krém pedig lágy marad.)
Kihűtöm, majd hűtőbe teszem. Nálam egy egész éjszakát pihent a hidegben.
Az öntethez a megmosott szedret a nádcukorral egy kisebb, nyeles edénybe teszem és forrástól számítva 2-3 percig főzöm. Nem szeretném, ha a szeder szétfőne, ezért ilyen rövid ideig hagyom csak a tűzön. Pár csepp citromlevet hozzá lehet adni, ha savanykásabb ízt szèetnénk elérni.
Kihűtöm és tálaláskor a sajttora tetejére öntöm.
Jó étvágyat!
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.