Az utóbbi időben gyakran jött velem szembe egy-egy - különböző módon elkészített - focaccia, amelyet egy nyári vacsorához vagy éppen egy izgalmas vízilabdameccs kísérőjeként is el tudok képzelni.
A focaccia egyébként az olaszok "mindennapi" kenyere, amely tulajdonképpen egy kenyér(pizza)tészta olívaolajjal, rozmaringgal és sóval. Gyakran kerül a tetejére még mozzarella sajt, paradicsom és különböző zöldfűszerek. Leginkább a mi kenyérlángosunkra hasonlít, de tulajdonképpen a pizzát is hasonlóképpen készítjük, ebben az esetben viszont vastagabbra hagyjuk a tésztát és nem kerül rá alapszósz, "csak" olívaolaj. Én ezúttal tettem bele teljes kiőrlésű lisztet, sajtok közül pedig a brie-t választottam.
Ebben a formában is nagyon, nagyon finom. A család focaccia-rajongó lett. :)
Hozzávalók:
Tésztához:
- 35 dkg finomliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 tasak porélesżő
- 1.5 tk. só
- 1 kk. provance-i fűszerkeverék
- 3 dl langyos víz
- 3 ek. olívaolaj
Tetejére:
- 15 dkg brie sajt
- 8-10 db olívabogyó
- 10 db (2 maréknyi) aszalt paradicsom
- 2 kávéskanál provance-i fűszerkeverék
- olívaolaj
Elkészítése:
A robotgép táljába kimérem a kétfajta lisztet, beleteszem a sót, a porélesztőt, a fűszerkeveréket, majd az olívaolajat és a vizet. Addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Szép fényes, ruganyos tésztát kapok, amelyet egy kiolajozott üvegtálba teszek és letakarva 45 percet kelesztem.
A sütőt 200 fokra melegítem.
Kelesztés után egy lisztezett deszkára teszem és két részre osztom a tésztát. Párszor átgyúrom és egy-egy gombócot formázok belőlük. Addig pihentetem, amíg előkészítem a feltéteket. A brie sajtot vékony szeletekre, az aszalt paradicsomot apró darabokra vágom, az olajbogyókat lecsepegtetem.
A tésztát egy kb. 22-24 cm átmérőjű körré húzom (mintha lángost készítenék) és egy kiolajozott - magasabb peremű - sütőtálba teszem. (A másik adag egy sütőpapírral lefedett tepsire kerül.)
A tetejébe ujjlenyomatokat készítek és ezekbe helyezem a paradicsom- ill. sajtdarabokat. Ráteszem az olívabogyókat és ezeket is belenyomkodom egy picit. Megszórom a fűszerkeverékkel, majd meglocsolom olívaolajjal. Aki szereti, tehet rá nagyszemű sót is.
A forró sütőben 10-12 perc alatt - egymás után - aranybarnára sütöm a "tésztakorongokat".
A sütőből kivéve még meglocsolhatjuk olívaolajjal.
Jó étvágyat!
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.