Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Focaccia-avagy mediterrán kenyérlángos aszalt paradicsommal, sajttal,olívabogyóval

2017. július 22. - Álom.Íz.Világ.

Az utóbbi időben gyakran jött velem szembe egy-egy - különböző módon elkészített - focaccia, amelyet egy nyári vacsorához vagy éppen egy izgalmas vízilabdameccs kísérőjeként is el tudok képzelni. 

A focaccia egyébként az olaszok "mindennapi" kenyere, amely tulajdonképpen egy kenyér(pizza)tészta olívaolajjal, rozmaringgal és sóval. Gyakran kerül a tetejére még mozzarella sajt, paradicsom és különböző zöldfűszerek. Leginkább a mi kenyérlángosunkra hasonlít, de tulajdonképpen a pizzát is hasonlóképpen készítjük, ebben az esetben viszont vastagabbra hagyjuk a tésztát és nem kerül rá alapszósz, "csak" olívaolaj. Én ezúttal tettem bele teljes kiőrlésű lisztet, sajtok közül pedig a brie-t választottam. 

Ebben a formában is nagyon, nagyon finom. A család focaccia-rajongó lett. :)

 

 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tasak porélesżő
  • 1.5 tk. só
  • 1 kk. provance-i fűszerkeverék
  • 3 dl langyos víz
  • 3 ek. olívaolaj

Tetejére:

  • 15 dkg brie sajt
  • 8-10 db olívabogyó
  • 10 db (2 maréknyi) aszalt paradicsom
  • 2 kávéskanál provance-i fűszerkeverék
  • olívaolaj

 

 

Elkészítése:

A robotgép táljába kimérem a kétfajta lisztet, beleteszem a sót, a porélesztőt, a fűszerkeveréket, majd az olívaolajat és a vizet. Addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Szép fényes, ruganyos tésztát kapok, amelyet egy kiolajozott üvegtálba teszek és letakarva 45 percet kelesztem.  

 

 

A sütőt 200 fokra melegítem.

Kelesztés után egy lisztezett deszkára teszem és két részre osztom a tésztát. Párszor átgyúrom és egy-egy gombócot formázok belőlük. Addig pihentetem, amíg előkészítem a feltéteket. A brie sajtot vékony szeletekre, az aszalt paradicsomot apró darabokra vágom, az olajbogyókat lecsepegtetem.

A tésztát egy kb. 22-24 cm átmérőjű körré húzom (mintha lángost készítenék) és egy kiolajozott - magasabb peremű - sütőtálba teszem. (A másik adag egy sütőpapírral lefedett tepsire kerül.)

A tetejébe ujjlenyomatokat készítek és ezekbe helyezem a paradicsom- ill. sajtdarabokat. Ráteszem az olívabogyókat és ezeket is belenyomkodom egy picit. Megszórom a fűszerkeverékkel, majd meglocsolom olívaolajjal. Aki szereti, tehet rá nagyszemű sót is.

A forró sütőben 10-12 perc alatt - egymás után - aranybarnára sütöm a "tésztakorongokat". 

A sütőből kivéve még meglocsolhatjuk olívaolajjal.

Jó étvágyat!

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3616348050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása