Régóta terveztük már, hogy a fiam osztályával sütünk valamit, közösen! Limara csokis kiflijét választottam, de vittünk bele egy kis csavart. Került bele aszalt sárgabarack és ebből a gyümölcsből készült dzsemet használtunk a töltelékhez. Ja és mindjárt dupla adagot (64 darabot) készítettünk.
Nagyon ügyesek voltak a gyerekek. Tésztát gyúrtak, formáztak, nyújtottak, kentek, mázoltak. Közben elmesélték, ki, mit csinál otthon, kinek az anyukája mit és hogy készít, ki, mit szeret a legjobban. Bízom benne, hogy egy élménnyel gazdagabbak lettek! Én biztosan! :)
Hozzávalók:
32 darabhoz
- 60 dkg finomliszt
- 1 tk. só
- 7 dkg cukor
- 1 db tojás
- 3 dl langyos tej
- 7 dkg olvasztott vaj
- 3,5 dkg élesztő
Töltelékhez:
- 120 g csokoládé (legalább a 2/3-a étcsoki)
- 2 ek. sötét kakaópor
- 7 dk g cukor
- 2 maréknyi aszalt sárgabarack
- 3 ek. sárgabaracklekvár vagy -dzsem
Tetejére:
- 1 db tojás
- porcukor
Elkészítése:
Azért szeretem ezt a receptet, mert villámgyorsan elkészíthető ez a csokis kifli.
Egy mély tálba öntöm a kimért lisztet, a sót, a cukrot, elkeverem. Rámorzsolom az élesztőt, ráöntöm a langyos tejet, beleütöm a tojást, végül ráöntöm az olvasztott vajat. A hozzávalókat összedolgozom, lágy tésztává gyúrom, majd négy részre osztom és gömbölyítem. A gömbölyítés kimaradhat, én csak azért szoktam így csinálni, mert könnyebb lesz kör alakúra nyújtani a tésztát. Szóval a tenyerem közepébe teszem a tésztadarabot és a szélét - körbe-körbe, egymásután - a "tésztagombóc" közepe felé hajtom és lenyomom, deszkára fordítom, konyharuhával letakarom és 15-20 perc pihentetés következik. Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket.
A töltelékhez a késes robotgépbe teszem az aszalt sárgabarackot és apróra vágom, majd kiöntöm egy tálba. A robotgépbe teszem a nagyobb darabokra tört csokoládét és a cukrot. Szintén összeaprítom és mehet a tálba. Ehhez jön még a kakaópor, végül a sárgabaracklekvár (dzsem).
A sütőt 200 fokra melegítem, a tepsiket kibélelem szilikonos sütőpapírral.
Két tésztadarabot kör alakúra (kb. 30 cm átmérőjűre) nyújtok, az egyikre rákenem a csokis-barackos massza felét, majd ráborítom a másik tésztalapot. Óvatosan lenyomkodom, majd egy pizzavágóval vagy egy éles késsel 16 körcikkre osztom és egyesével szorosan feltekerem. Ugyanígy teszek a másik két tésztadarabbal is.
A kifliket a tepsire sorakoztatom, lekenem tojással és 15-20 perc alatt megsütöm.
Tálalás előtt porcukorral hintem meg.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.