Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Az én Sacher-tortám

2017. február 18. - Álom.Íz.Világ.

Nekem a Sacher-tortáról mindig az egyszerűség és az elegancia jut eszembe. Ahhoz, hogy egy sütemény finom legyen, nem kell mindig nagyon krémesnek, nagyon bonyolultnak, díszítettnek lennie.

Ezeket az ízeket muffin formájában már kipróbáltam és annyira jól sikerült, hogy régóta szerettem volna tortaként is elkészíteni. Egy kicsit más, mint a megszokott receptek. Ez a torta egyrétegű, a tetejére és a tésztájába kerül baracklekvár. A kakaó és az étcsokoládé dominál, így nem túl édes, de mégis nagyon finom a végeredmény.

Tömény, de nem krémes, nem túl édes. Egy szelet pont elég. Igazi desszert.

 

 

Hozzávalók:

  • 18 dkg étcsokoládé
  • 24 dkg vaj
  • 22 dkg nádcukor
  • 3 tojás
  • 12 dkg baracklekvár
  • 22 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 0,5 kávéskanál sütőpor
  • 3 evőkanál sötét kakaópor (legalább 20-22%-os)
  • tetejére: 2 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál víz, 12 dkg étcsokoládé, 8 dkg vaj, 1 púpos evőkanál sötét kakaópor

 

 

Elkészítése:

A sütőt 180 fokra melegítem. Egy 23 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelek. (Egy kört vágok az aljára és két vízszintes csíkot az oldalára. Két csipesszel összetűzöm a két "papírszalag" találkozásánál, hogy amikor öntöm a tésztát, ne zavarjon.)

Az összetördelt csokoládét a vajjal együtt vízgőz felett megolvasztom, majd félreteszem hűlni. A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét kemény habbá verem és félreteszem. A tojások sárgáját a barna cukorral - robotgéppel - habosra keverem, majd beleteszem a lekvárt is és hagyom, hogy a gép fehéredésig keverje.

Egy másik tálba teszem a kimért lisztet, a sót, a sütőport és a kakaóport, összekeverem. A tojásos-cukros masszához hozzáadom a kihűlt vajas csokoládét, majd utolsó lépésként a lisztes keveréket és a tojásfehérjét felváltva a masszához keverem. Beleöntöm a tortaformába és 30-32 perc alatt megsütöm. 

 

 

Amíg a torta a sütőben van, a tetejére való 12 dkg csokit a vajjal - gőz felett - felolvasztom. Végül a vajas csokihoz hozzáadom a kakaóport és csomómentesre keverem. Langyosra hűtöm, fontos, hogy még folyós legyen az állaga, amikor a torta tetejére öntöm.

A kész tortáról leveszem a sütőpapírt és rácsra teszem. Pár percet hűtöm, majd a tetejét megszurkálom fogpiszkálóval és - többször egymás után - megkenem a vízzel elkevert baracklekvárral. A csokoládét a tetejére csurgatom, díszítésnek étcsokoládét forgácsolok rá és a hűtőbe teszem addig, amíg a csoki tetején megszilárdul.

 

 

 

 Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7816348012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása