Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Ropogós, sonkás-vajas kifli - egyszerűen

2017. február 05. - Álom.Íz.Világ.

 

Ez a kiflirecept nagyon megbízható és még mindig variálható. Vagyis, ha biztosra szeretnék menni, akkor előhúzom ezt a tavaly kikísérletezett receptet, ráadásképpen ezúttal - jó minőségű - füstölt, főtt sonka került a puha belsejébe, fekete szezámmag pedig a tetejére. 

Most sem okozott csalódást...

 

 

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 2 ek. só
  • 2 csomag (14 g) szárított élesztő
  • 1,5 tk. kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 5 dl víz
  • kelesztéshez: olívaolaj
  • töltelékhez: 20 dkg szobahőmérsékletű vaj, 20 dkg füstölt, főtt sonka (vagy bacon)
  • tetejére: 1 db tojás, 1 ek. víz, kb. 7-8 dkg reszelt sajt, fekete szezámmag

 

 

Elkészítése:

A lisztet összekeverem a sóval, a cukorral és a porélesztővel. A vajat a tejjel együtt addig melegítem a mikróban, amíg a vaj megolvad. A forró, vajas tejhez hozzáadom a hideg vizet és hozzáöntöm a liszthez.

Összeállítom a tésztát (nagyon lágy keveréket kapok) és egy műanyag lapát segítségével átszedem egy olívaolajjal kikent üvegtálba. Folpackkal lezárom és hűtőbe teszem. 

A hűtőben pihen min. egy órát, de maradhat akár egy éjszakára is. Én ezúttal egy éjszakát pihentettem. Gyönyörűen megkelt.

A töltelékhez kiveszem a vajat a hűtőből, hogy kellően lágy (de ne folyós!) állaga legyen. A sajtot lereszelem, a sonkát vékony csíkokra vágom. A sütőt 200 fokra melegítem.


 

Kelesztés után, az alaposan belisztezett deszkán átdolgozom a tésztát, majd két részre osztom. Az egyiket félreteszem, a másikat kör alakúra nyújtom (kb. 30 cm átmérőjű kör).

A lágy vaj felét rákenem ( a maradék 10 dkg-ot félreteszem a másik adag tésztának), megszórom a felcsíkozott sonkával vagy baconnel és lisztezett késsel 12 cikkre vágom.

A cikkek külső, szélesebb végétől kezdve, szorosan feltekerem a kifliket (minden tekerés után egy picit meghúzom magam felé) és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatok 6 kiflit. A tojást felütöm, villával felverem és elkeverem egy kanál vízzel. Megkenem vele a kiflik tetejét, megszórom (egy kevés) reszelt sajttal és fekete szezámmaggal. Kb. 20 percet pihentetem sütés előtt.

200 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöm.

Amíg az első adag sül, elkészítem a következő hat kiflit.

Összesen 24 darab lesz belőle.

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr416348006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása