Igazi karácsonyi aprósütemény.
Igazából angyalszemnek is lehetne nevezni, legfőképp arra hasonlít ez az édes, omlós, nagyon finom sütemény. Került bele darált dió, sok-sok vaj és a végén színpompás, kicsit savanykás lekvár a ráadás. "Gyerekbarát", vagyis könnyen elkészíthető gyerkőcök segítségével is. Én ezúttal a kislányom segítségével készítettem el, aki nagyon lelkesen morzsolta a tésztát, formázta a golyókat és izgalommal várta a végeredményt.
Hozzávalók:
- 42,5 dkg finomliszt
- 10 dkg darált dió
- 1 nagy csipet só
- 15 dkg porcukor
- 30 dkg hideg vaj
- 1 zöld citrom héja
- töltéshez: erdeigyümölcs-lekvár
- hempergetéshez: 2-3 ek. porcukor, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A lisztet, a darált diót, a citrom reszelt héját, a sót és a porcukrot egy tálban összekeverem és elmorzsolom a felkockázott, hideg vajjal, majd - egy deszkára borítva - tésztává gyúrom össze. Morzsás, de egy kis munkával összeáll. :) Folpackba csomagolom és egy órára hűtőbe teszem.
A sütőt 180 fokra melegítem. Két nagy méretű tepsibe sütőpapírt helyezek.
A tésztából rudakat, majd kb. 2 x 1,5 cm kockákat vágok és (nagyobb diónyi) golyókat formázok belőle. Nem is baj, ha egy kicsit megmelegszik a tenyereim között, mert egyrészt könnyebb így formázni, másrészt pedig a következő lépésnél nem töredezik meg a tészta széle. A golyókat - egymástól kb. 4 cm-re - a tepsibe sorakoztatom és a tetejüket egy pohár segítségével picit megnyomom. Csak annyira, hogy vízszintes legyen a teteje. Egy fakanál végének a segítségével lyukat formázok a közepükbe. Kb. 10 perc alatt világosbarnára sütöm.
Ha a mélyedések benőtték magukat, akkor addig, amíg még forró a tészta, ismét előveszem a fakanalat és mélyítem a lyukat.
A porcukrot összekeverem a vaníliás cukorral és választhatok, melyik módon hozom össze a kisült, illatos sütivel. Még melegen megforgatom a cukorban (mint a hókiflit) vagy rászitálom a tetejére. Én mindkettőt kipróbáltam.
Egy kiskanál segítségével belekanalazom a lekvárt a süti közepébe.
Kb. 50 db lesz belőle.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.