Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Erdei gyümölcsös, omlós, diós keksz

2016. december 04. - Álom.Íz.Világ.

Igazi karácsonyi aprósütemény.

Igazából angyalszemnek is lehetne nevezni, legfőképp arra hasonlít ez az édes, omlós, nagyon finom sütemény. Került bele darált dió, sok-sok vaj és a végén színpompás, kicsit savanykás lekvár a ráadás. "Gyerekbarát", vagyis könnyen elkészíthető gyerkőcök segítségével is. Én ezúttal a kislányom segítségével készítettem el, aki nagyon lelkesen morzsolta a tésztát, formázta a golyókat és izgalommal várta a végeredményt.

 

dsc_0663-adjust-contrast-flipyaxis-flipyaxis-cut

 

Hozzávalók:

  • 42,5 dkg finomliszt
  • 10 dkg darált dió
  • 1 nagy csipet só
  • 15 dkg porcukor
  • 30 dkg hideg vaj
  • 1 zöld citrom héja
  • töltéshez: erdeigyümölcs-lekvár
  • hempergetéshez: 2-3 ek. porcukor, 1 csomag vaníliás cukor

 

dsc_0661-cut-adjust-contrast

 

Elkészítése:

A lisztet, a darált diót, a citrom reszelt héját, a sót és a porcukrot egy tálban összekeverem és elmorzsolom a felkockázott, hideg vajjal, majd - egy deszkára borítva - tésztává gyúrom össze. Morzsás, de egy kis munkával összeáll. :) Folpackba csomagolom és egy órára hűtőbe teszem.

 

dsc_0657-adjust-contrast

 

A sütőt 180 fokra melegítem. Két nagy méretű tepsibe sütőpapírt helyezek.

A tésztából rudakat, majd kb. 2 x 1,5 cm kockákat vágok és (nagyobb diónyi) golyókat formázok belőle. Nem is baj, ha egy kicsit megmelegszik a tenyereim között, mert egyrészt könnyebb így formázni, másrészt pedig a következő lépésnél nem töredezik meg a tészta széle. A golyókat - egymástól kb. 4 cm-re - a tepsibe sorakoztatom és a tetejüket egy pohár segítségével picit megnyomom. Csak annyira, hogy vízszintes legyen a teteje. Egy fakanál végének a segítségével lyukat formázok a közepükbe. Kb. 10 perc alatt világosbarnára sütöm.

Ha a mélyedések benőtték magukat, akkor addig, amíg még forró a tészta, ismét előveszem a fakanalat és mélyítem a lyukat.

A porcukrot összekeverem a vaníliás cukorral és választhatok, melyik módon hozom össze a kisült, illatos sütivel. Még melegen megforgatom a cukorban (mint a hókiflit) vagy rászitálom a tetejére. Én mindkettőt kipróbáltam.

Egy kiskanál segítségével belekanalazom a lekvárt a süti közepébe.

Kb. 50 db lesz belőle.

 

dsc_0647-adjust-contrast

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6716347994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása