A kisfiam már régóta rágja a fülemet, hogy készítsünk el egy sütit úgy, hogy én mondom mit és hogy kell, ő meg megpróbálja megcsinálni. Kicsi kora óta gyakran segít a konyhában, így nem lepődtem meg a kérésén. Régóta ki szerettem volna próbálni Limara fahéjas koszorúját. Itt volt hát a remek alkalom...
Jelentem, nagyon ügyesen csinálta végig az egészet. A tészta nyújtásánál és a fonásnál kellett csak segíteni. Büszke vagyok rá. :)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 púpos ek. porcukor
- 1 kk. só
- 2,5 dl langyos tej
- 1 kockacukor
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- töltelékhez: 8 dkg puha vaj, 15 dkg nádcukor, 2 ek. fahéj
Elkészítése:
Fél deci langyos tejbe beleteszem a kockacukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Letakarom és felfuttatom. Egy mély tálba beleszitálom a lisztet, a porcukrot és a sót. Összevegyítem, majd hozzáadom a tojást, a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet. Összeállítom a tésztát, az olvasztott vajat a végén csurgatom hozzá. Akkor jó, ha a tészta elválik a tál falától és szép fényes.
Egy liszttel beszórt üvegtálba teszem, a tetejét is megszórom liszttel, majd lefedem folpackkal. Meleg helyen egy órát kelesztem.
A megkelt tésztát egy lisztezett deszkára borítom, átdolgozom és két részre osztom. Az egyiket félreteszem, a másikat pedig téglalap alakúvá nyújtom. Rákenek 4 dkg puha vajat, majd rászóróm a fahéjjal összekevert nádcukor felét. Szorosan feltekerem, mint egy bejglit, majd hosszában kettévágom úgy, hogy felül egy kb. 1-2 cm-es részt egyben hagyok. A két nyitott részt felfelé fordítom és összefonom, a végét összecsípem. A két végét összefordítom, hogy egy koszorút kapjak, összenyomkodom a találkozásnál. A másik tésztát ugyanígy elkészítem.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem át a két koszorút és pihentetem fél órát. A sütőt 180 fokra melegítem.
Kelesztés után, az előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöm.
Még melegen meghintem porcukorral.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.