Nem is olyan régen felkerült már a blogra ez a kifli, vajas-parmezános változatban. Azóta jó párszor elkészítettem már, trappista sajttal is kipróbáltam. Azért írom meg most ezt a változatot is, mert egyrészt a legropogósabb kifli lett, amit valaha készítettem. Másrészt néhány munkafolyamatot sikerült lerövidítenem, így még egyszerűbben és időtakarékosabban lehet az asztalra varázsolni a belül puha, vajas, kívül ropogós kiflit.
A tészta megalkotása igazán nem nagy dolog, még élesztőt sem kell futtatni. :) Elő lehet készíteni több órával a sütés előtt, sőt akár az előző nap is össze lehet állítani. Nem kell hajtogatni, nem kell sokszor pihentetni. Érdemes kipróbálni! De tényleg!
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 2 ek. só
- 2 csomag (14 g) szárított élesztő
- 1,5 tk. kristálycukor
- 2 dl tej
- 10 dkg vaj
- 5 dl víz
- kelesztéshez: olívaolaj
- töltelékhez: 20 dkg szobahőmérsékletű vaj, 25 dkg reszelt sajt
- tetejére: 1 db tojás, 1 ek. víz, kb. 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A lisztet összekeverem a sóval, a cukorral és a porélesztővel. A vajat a tejjel együtt addig melegítem a mikróban, amíg a vaj megolvad. A forró, vajas tejhez hozzáadom a hideg vizet és hozzáöntöm a liszthez.
Összeállítom a tésztát (nagyon lágy keveréket kapok) és egy műanyag lapát segítségével átszedem egy olívaolajjal kikent üvegtálba. Folpackkal lezárom és hűtőbe teszem.
A hűtőben pihen min. egy órát, de maradhat akár egy éjszakára is. Én ezúttal három órát szavaztam meg a tésztának. Gyönyörűen megkelt.
A töltelékhez kiveszem a vajat a hűtőből, hogy kellően lágy (de ne folyós!) állaga legyen. A sajtot lereszelem.
Kelesztés után, az alaposan belisztezett deszkán átdolgozom a tésztát, majd két részre osztom. Az egyiket félreteszem ( a hűtőbe is betehetem, nehogy túlkeljen addig, amíg sorra nem kerül), a másikat kör alakúra nyújtom (kb. 30 cm átmérőjű kör).
A lágy vaj felét rákenem ( a maradék 10 dkg-ot félreteszem a másik adag tésztának), megszórom reszelt sajttal és lisztezett késsel 6 cikkre vágom. (Nagyméretű kiflik lesznek, ha kisebbet szeretnénk, akkor 12 cikkre osszuk fel.)
A cikkek külső, szélesebb végétől kezdve, szorosan feltekerem a kifliket (minden tekerés után egy picit meghúzom magam felé) és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatok 6 kiflit.
A tojást felütöm, villával felverem és elkeverem egy kanál vízzel. Megkenem vele a kiflik tetejét, megszórom reszelt sajttal és kb. 20 percet pihentetem sütés előtt.
200 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Amíg az első adag sül, elkészítem a következő hat kiflit.
Összesen 12 darab lesz belőle.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.