Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Réteges, ropogós sajtos kifli - egyszerűen

2016. október 10. - Álom.Íz.Világ.

 

Nem is olyan régen felkerült már a blogra ez a kifli, vajas-parmezános változatban. Azóta jó párszor elkészítettem már, trappista sajttal is kipróbáltam. Azért írom meg most ezt a változatot is, mert egyrészt a legropogósabb kifli lett, amit valaha készítettem. Másrészt néhány munkafolyamatot sikerült lerövidítenem, így még egyszerűbben és időtakarékosabban lehet az asztalra varázsolni a belül puha, vajas, kívül ropogós kiflit. 

A tészta megalkotása igazán nem nagy dolog, még élesztőt sem kell futtatni. :) Elő lehet készíteni több órával a sütés előtt, sőt akár az előző nap is össze lehet állítani. Nem kell hajtogatni, nem kell sokszor pihentetni. Érdemes kipróbálni! De tényleg!

 

dsc_0267-adjust-contrast

 

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 2 ek. só
  • 2 csomag (14 g) szárított élesztő
  • 1,5 tk. kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 5 dl víz
  • kelesztéshez: olívaolaj
  • töltelékhez: 20 dkg szobahőmérsékletű vaj, 25 dkg reszelt sajt
  • tetejére: 1 db tojás, 1 ek. víz, kb. 10 dkg reszelt sajt

 

dsc_0276-adjust-contrast

 

Elkészítése:

A lisztet összekeverem a sóval, a cukorral és a porélesztővel. A vajat a tejjel együtt addig melegítem a mikróban, amíg a vaj megolvad. A forró, vajas tejhez hozzáadom a hideg vizet és hozzáöntöm a liszthez.

Összeállítom a tésztát (nagyon lágy keveréket kapok) és egy műanyag lapát segítségével átszedem egy olívaolajjal kikent üvegtálba. Folpackkal lezárom és hűtőbe teszem. 

 

dsc_0287-adjust-contrast

 

A hűtőben pihen min. egy órát, de maradhat akár egy éjszakára is. Én ezúttal három órát szavaztam meg a tésztának. Gyönyörűen megkelt.

A töltelékhez kiveszem a vajat a hűtőből, hogy kellően lágy (de ne folyós!) állaga legyen. A sajtot lereszelem.

 

 

dsc_0269-adjust-contrast

 

Kelesztés után, az alaposan belisztezett deszkán átdolgozom a tésztát, majd két részre osztom. Az egyiket félreteszem ( a hűtőbe is betehetem, nehogy túlkeljen addig, amíg sorra nem kerül), a másikat kör alakúra nyújtom (kb. 30 cm átmérőjű kör).

A lágy vaj felét rákenem ( a maradék 10 dkg-ot félreteszem a másik adag tésztának), megszórom reszelt sajttal és lisztezett késsel 6 cikkre vágom. (Nagyméretű kiflik lesznek, ha kisebbet szeretnénk, akkor 12 cikkre osszuk fel.)

A cikkek külső, szélesebb végétől kezdve, szorosan feltekerem a kifliket (minden tekerés után egy picit meghúzom magam felé) és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatok 6 kiflit. 

 

dsc_0263-adjust-contrast

 

A tojást felütöm, villával felverem és elkeverem egy kanál vízzel. Megkenem vele a kiflik tetejét, megszórom reszelt sajttal és kb. 20 percet pihentetem sütés előtt.

200 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöm.

Amíg az első adag sül, elkészítem a következő hat kiflit.

 

Összesen 12 darab lesz belőle.

 

dsc_0261-adjust-contrast

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3416347974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsa Rozsa 2019.05.19. 17:38:43

Javítani kellene a leírásnál a második lap nyújtása után /Nem 6 /,újabb 12 kiflit készítünk.
süti beállítások módosítása