Vacsorára 30 perc alatt elkészül ez a sajtos-gombás kosárka. Gyors, mert ezúttal leveles tésztát használok ill. amíg elősütöm a kosárkát, addig a töltelék is elkészül.
Húsféle ugyan nincs benne, de szerintem így is ízletes fogás. A vajon pirított barna csiperke (hámozni nem szabad, csak mosni!) a kulcsa az egésznek. Az újhagyma, a brie sajt és a snidling már csak hab a tortán. :)
Hozzávalók:
12 darabhoz
- 1 db leveles tészta (kb. 30x25 cm)
- 6-7 nagyobb fej barna csiperke
- 1 kis csokor snidling
- 8 dkg vaj
- só, bors
- 5 szál új (lila)hagyma
- 10 dkg brie sajt
- 2 dl habtejszín
- 2 db tojás
- szerecsendió
Elkészítése:
A sütőt 170 fokra melegítem.
A leveles tésztát kiterítem egy deszkára, majd 12 egyforma négyzetre vágom. Belenyomkodom a muffinsütő formáiba, ráhelyezek egy-egy muffinpapírt és beleöntök - súlynak - szárazbabot (lehet lencsét, sárgaborsót is). Az előmelegített sütőben 15 percig, aranybarnára sütöm.
Amíg az elősütés zajlik, addig elkészítem a tölteléket. Felkarikázom az új lilahagymákat, a gombát megmosom (nem hámozom!), vékonyra szeletelem. A snidlinget apróra vágom. Magam mellé készítem a sót, a borsot, a szerecsendiót és a reszelőt. A sajtot kisebb kockákra vágom.
A vaj felét beleteszem egy serpenyőbe, rádobom a felkarikázott hagymát, majd pár perc után ráteszem a gomba felét, megborsozom. Két részletben pirítom a gombát, mert azt szeretném, hogy tényleges piruljon, ne párolódjon és csak a végén sózom, hogy ne eresszen levet. Ha elkészült, kiöntöm egy tálba és a maradék vajon megpirítom a gomba másik felét. A tálban összekeverem az aprított snidlinggel (egy evőkanálnyit félreteszek a díszítéshez) és megsózom.
A felvert tojást összekeverem a tejszínnel, megsózom és reszelek bele szerecsendiót.
A babot és a papírkapszlikat eltávolítom a tésztáról, majd az elősütött kosárkákba elosztom a tejszínes-tojásos keveréket, majd belekanalazom a pirított, hagymás, snidlinges gombát, a tetejére pedig ráültetem a sajtkockákat.
180 fokon 10-15 perc alatt megsütöm.
Ha valakinek nagyon hiányzik belőle a hús, tehet bele kockázott bacont vagy sonkát. De higgyétel el, nem fog. :)
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.