A vakáció utolsó napja van. Holnap kezdődik a suli, indul az ovi, jönnek a szürke (?) hétköznapok. Arra gondoltam, olyan sós finomságot készítek - a gyerekek segítségével - ma, amelyet holnap el lehet vinni a suliba tízóraira, uzsonnára. Omlós, finom falatok, amelyek beleférnek egy kis dobozkába.
Persze vendégváró falatnak is tökéletes.
Hozzávalók:
- 42 dkg finomliszt
- 1 ek. só
- 2,5 evőkanál őrölt lenmag (lenmagpehely)
- 12,5 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kockacukor
- 0,5 dl tej
- 12 dkg tejföl
- 12,5 dkg juhtúró
- 1 db tojássárgája
- Tetejére: 1 db tojássárgája, 1 ek. tej, lenmag, szezámmag
Elkészítés:
A lisztet a sóval elkeverem, majd a felkockázott vajjal elmorzsolom. Hozzáadom az őrölt lenmagot, a cukros tejben felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a juhtúrót, a tojássárgáját és összegyúrom.
A lágy tésztát folpackba csomagolom és egy órára beteszem a hűtőbe, pihentetem.
Amikor kiveszem a hűtőből, a sütőt bekapcsolom 180 fokra.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 6-7 mm vastagságúra nyújtom, kiszaggatom egy nagyobbacska, fodros szélű kiszúróval, majd a körök közepét egy kisebb, sima kiszúróval.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket. Addig pihennek, amíg megkenem az összeset a tejjel elkevert tojássárgával, a tetejüket pedig megszórom lenmaggal, szezámmaggal. 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm a karikákat.
Ebből a mennyiségből kb. 32 darab lesz.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.