Nigella sajttortájának receptjét nézegettem és eldöntöttem, hogy az egyik kedves gyermekkori barátnőmnek születésnapjára ehhez hasonló tortát fogok készíteni. Többen is szoktunk készíteni a családban sajttortát, a húgomnak is van egy nagyon jó receptje, de azt sütni kell. Ezt nem és - valljuk be - a nagy, nyári melegben ez nem egy hátrány. Gyorsan elkészíthető, egyedül a hűtés vesz több időt igénybe. Az eredmény egy rendkívül finom sütemény.
Nigella receptjéhez képest egyébként nálam jobban dominál a citrom, szerintem ennyi savanykás íz kell bele.
Hozzávalók:
- 25 dkg kakaós keksz (Jó reggelt)
- 15 dkg puha vaj
- 60 dkg mascarpone
- 12 dkg porcukor
- 1 db vaníliarúd
- 1/2 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dl habtejszín
- tetejére: 30 dkg vegyes erdei gyümölcs (szeder, áfonya,málna), 10 dkg nádcukor, 2 ek. citromlé, 1 ek. keményítő
Elkészítése:
A kekszet egy késes robotgépben (vagy egy mozsárban) durvára őrlöm, majd összekeverem a puha vajjal és egy 23 cm-es tortaformába tenyérrel belenyomkodom. Félreteszem addig, amíg elkészülök a krémmel.
A mascarponét a porcukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival, a reszelt citromhéjjal és a citromlével simára keverem. A tejszínt habbá verem, majd beleforgatom a krémbe. Ráöntöm a kekszes alapra és jó pár órára, de akár egy éjszakára hűtőbe teszem.
A megmosott gyümölcsöt a cukorral és a citromlével felteszem egy kis lábasban főni. 1 ek. keményítőt elkeverek 3 ek. vízzel és - pár perc forralás után - besűrítem vele. (A keményítő után nem szabad már sokáig főzni, egy-két buborék után elzárom.) Kihűtöm úgy, hogy közben többször átkeverem.
Tálalás előtt a tortára kanalazom a gyümölcsragut.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.