Karácsonyra kaptam ajándékba Limara könyvét, amelyben csodás kelt tészták, kenyerek vannak.
A hajtovány névre hallgató finomságot már kipróbáltam, nagy sikert aratott. Ezúttal az alaprecept hasonló (én több lisztet használtam), és itt-ott változtattam rajta (főleg a tölteléknél), ebből lettek ezek a füstölt sajtos, sonkás tekercsek.
Vendégvárónak, gyerkőcöknek tízóraira vagy esetleg egy tartalmas leves mellé kiváló. Kívül ropogós, belül puha, vajas finomság.
Ebből a mennyiségből 20 nagy darab lett, ha - mint legutóbb - vékonyabbra nyújtom a tésztát, akkor akár 25-28 darab is lehet belőle.
Hozzávalók:
- 108 dkg liszt
- 4 tk. só
- 2 tojás
- 6 dl langyos tej
- 2 db kockacukor
- 5 dkg élesztő
- 1 dl olívaolaj
Töltelékhez:
- 20 dkg lágy vaj
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg füstölt sajt
- 8 dkg füstölt, főtt szeletelt sonka
Tetejére:
- 1 db tojás
- pirított szezámmag
Elkészítése:
1 dl langyos tejbe beleteszem a kockacukrokat, elkeverem, hogy elolvadjon. Belemorzsolom az élesztőt és lefedve várom, amíg felfut. A lisztet a sóval összekeverem, majd egy mélyedést készítek a közepébe és beleütöm a két tojást. Hozzáöntöm a langyos tejet, a felfuttatott élesztőt és az olajat.
Elindítom a dagasztókaros robotgépet és addig dolgoztatom, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Egy liszttel meghintett tálba teszem és egy órát kelesztem.
Amíg a tészta pihen, előkészítem a tölteléket. Lereszelem a kétféle sajtot, apró kockákra vágom a sonkát, a vajat pedig felkockázom és ha még nem elég puha, a mikróban óvatosan megmelegítem (ne legyen folyékony).
A megkelt tésztát óvatosan a munkalapra borítom, két részre osztom és először az egyiket téglalap alakúra nyújtom. Megkenem a vaj felével, rászórom a sonkát és a sajtok felét. Feltekerem, mint egy bejglit, majd kb. 3 cm-es (trapéz alakú) darabokra vágom és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom. Letakarva, fél órát pihentetem. A sütőt bekapcsolom, 180 fokra melegítem.
Tojással megkenem a tetejét és megszórom a szezámmaggal.
25-30 perc alatt megsütöm és papírszalvétára szedem.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.