A legutóbbi húsgolyó készítésekor kimaradt 10, azaz tíz darab szép, megsült példány. :) Azon gondolkodtam, mivel lehetne összeházasítani, elsősorban valamilyen szósszal szerettem volna kipróbálni. Úgy még nem ettük. :)
A gyerekek egy ideje már tésztát szeretnének enni. Így, hogy mindenkinek kedvezzek, létrejött a tészta-húsgolyó házasság, megkoronázva egy krémes, ízletes füstölt sajtos szósszal. Nem is rossz a végeredmény... ;)
Hozzávalók:
- 25 dkg bucatini (vagy makaróni)
- 6 dkg vaj
- 3 ek. liszt
- 6 dl tej
- szerecsendió
- só
- 10 dkg reszelt, füstölt sajt
- 3 dkg - egyéb - reszelt sajt (trappista, eidami)
- diónyi vaj (a sütőforma kikenéséhez)
- maradék - sült - húsgolyó
Elkészítése:
Felteszem a tésztának való főzővizet, amelybe teszek egy kevés sót. Ha felforrt, beleteszem a tésztát és amíg fő, elkészítem a sajtmártást.
Egy mélyebb edényben a vajat felmelegítem, majd beleteszem a lisztet és párszor átkeverve világos barnára pirítom. Folyamatos kevergetés mellett, felöntöm (óvatosan) a tejjel és csomómentesre keverem. Sózom, szerecsendiót reszelek bele és sűrűsödésig főzöm. Ha felforrt, beleteszem a füstölt sajtot és addig keverem, amíg a sajt elolvad benne.
Egy sütőedényt kivajazok és a szűrőn lecsepegtetett tésztát beleöntöm. Ráültetem a sült húsgolyókat és nyakon öntöm a sajtmártással. Tetejét reszelt sajttal szórom meg és 200 fokos sütőben addig sütöm, amíg a tetején lévő sajt szép barnára sül.
Ebből a mennyiségből 4-5 adag lesz.
Jó étvágyat!