Nagymamámtól kaptam a linzer receptjét, azóta mindig így készítem. Ezúttal ünnepi köntösbe öltöztettem, kapott csokisapkát és elegáns gyöngyöt. No meg egy kis savanykás lekvárt.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 4 tojássárgája
- 1 db citrom leve és héja
- töltéshez: kb. 25 dkg savanykás lekvár
- tetejére: 25 dkg étcsokoládé, cukorgyöngy
Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot összevegyítem, majd elmorzsolom a felkockázott margarinnal (vajjal), majd beleteszem egyesével a négy tojássárgáját, belereszelem a jól megmosott citrom héját és beleöntöm a levét. Összedolgozom és folpackba csomagolva, hűtőbe teszem fél (akár egy) órára.
Kinyújtom, majd hullámos szélű kiszúróval kiszaggatom, ezúttal a virágos formát nélkülözöm. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket és 180 fokos sütőben világos zsemleszínűre sütöm őket.
Savanykás lekvárral (én ezúttal eper-citrom kombinációját használtam) megkenem az alsó korong alját, majd összeragasztom egy másik korong talpával. Vízgőz felett megolvasztott csokoládéba mártom a tetejét. Sütőpapírral bélelt tálcára sorakoztatom őket, várok pár percet amíg hűl a csokoládé és rászóróm a cukorgyöngyöt. Hűvös helyre teszem, hogy megdermedjem a teteje.
44 db (pár) lesz belőle.
A megmaradt tojásfehérjéket lefagyasztom.