Ősszel és télen gyakran készítek hagymából krémlevest. Nagyszerűen átmelegít a forrón, reszelt sajttal vagy pirított kenyérkockákkal tálalt - szerecsendióval ízesített - leves.
Hozzávalók:
- 2 óriás fej vöröshagyma
- 2 szál póréhagyma
- 4 dkg vaj
- 1 ek. olívaolaj
- só, bors
- reszelt szerecsendió
- 2 dl tejszín
- 3 ek. liszt
- kb. 1,3 liter húsleves
Elkészítése:
A hagymákat meghámozzuk és felkarikázzuk. Egy lábasban a vajat - az olívaolaj társaságában - felolvasztjuk, rátesszük a hagymákat és megsózzuk. Gyakran kevergetve fonnyasztjuk a hagymát, frissen őrölt borssal is ízesítjük. Ha a hagyma már megadta magát, megszórom a liszttel és felengedem a húslevessel. Reszelek bele szerecsendiót, a mennyiség ízlés kérdése.
Ha puhára főtt a hagyma, botmixerrel pépesítem, majd a leveshez öntöm a tejszínt és - ha még szükséges, liszttel sűrítem - pár percig forralom. Egyébként ennél a levesnél is kipróbáltam már a keményítővel való sűrítést, de nem igazán lett jó az állaga, az íze. Ennél a levesnél a tejszín-liszt a nyerő párosítás.
Forrón, reszelt sajttal vagy pirított kenyérkockákkal, sajtos kenyérszeletekkel tálalom.