A nagyon csokis finomság - egy icipicivel - egészségesebb verziója. A céklának köszönhetően ugyanis kevesebb a kalóriatartalma, mint a hagyományos változatnak.
A cékla persze a brownie ízében nem meghatározó, de a színe sokkal-sokkal szebb lesz tőle. No és nem utolsósorban, eldönthetjük, hogy elmondjuk-e a gyerkőcöknek, hogy cékla is van az édességben. :)
Hozzávalók:
- 50 dkg (nyers) cékla
- 10 dkg vaj
- 15 dkg étcsokoládé (én most 70 %-ost használtam)
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 mk. fahéj
- 1 mk. gyömbér
- 1 narancs héja és leve
- 25 dkg nádcukor
- 3 tojás
- 10 dkg liszt
- 3,5 dkg cukrozatlan kakaópor (legalább 20-22 %-os)
Elkészítése:
A céklát meghámozzuk, kockákra vágjuk és egy jénai tálban (fedővel) a mikrohullámú sütő legmagasabb fokozatán megpároljuk. Én vizet nem öntöttem alá, mert keletkezik annyi víz a fedő alatt, hogy szépen megpuhul a cékla. Turmix segítségével pürésítjük és kihűtjük.
A felkockázott vajat az összetördelt csokoládéval együtt egy tálba tesszük és vízgőz felett összemelegítjük, majd kihűtjük.
Egy 20x30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, a sütőt pedig (légkeverésen) 160 fokra melegítjük.
Egy tálban a cukrot a három tojással habosra keverjük, egészen addig, amíg elolvad benne a cukor. Majd belekeverjük a kihűlt céklapépet, a vajas-csokis keveréket, a fahéjat, a gyömbért, a narancs lereszelt héját és a levét. Végül beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport. Alaposan összekeverjük a tál tartalmát, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
25 perc alatt megsütjük.
Ha - minimum - langyosra hűlt, akkor szeleteljük fel.