A húgom gyakran készít olyan máktortát, amelybe alig kell liszt. A mákot nagyobb mennyiségben kell beletenni és így csak ki kell pótolni egy kevéske liszttel, hogy azért összeálljon a tészta. Rendkívül finom, mert nagyon zaftos, kicsit a brownie-hoz tudnám hasonlítani az állagát. :)
Én a meggyes-mákos muffinom tésztáját vettem alapul, eltoltam a mák-liszt arányát, a tejet nélkülöztem ezúttal, került bele viszont citromlé. Szerintem jó lett. Legalábbis én ilyet szerettem volna.
Ó, azt még nem említettem, hogy fél óra alatt kész!!
Hozzávalók:
- 15 dkg puha vaj
- 15 dkg barna cukor
- 1 tk. vaníliaaroma
- 2 tojás
- 2 dkg liszt
- 13 dkg darált mák
- csipet só
- 1 tk. sütőpor
- 1 mk. őrölt fahéj
- 1 db citrom héja
- 1/2 citrom leve
- tetejére: meggydzsem, porcukor
Elkészítése:
A sütőt 200 fokra melegítem. Egy 23 cm-es tortaformába sütőpapírt teszek.
A puha vajat habosra keverem a nádcukorral, a vaníliával, majd az egyenként hozzáadott tojással.
Egy másik tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a mákot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót. Összevegyítem a két tál tartalmát, jól elkeverem, végül hozzáadom a citrom lereszelt héját, félbevágom és belefacsarom a fél citrom levét. Beleöntöm a masszát a tortaformába és 15-20 percig sütöm. Óvatosan megmozgatom a tortaformát és ha már nem mozog benne ide-oda a máktorta közepe, akkor jó.
A formában hagyom hűlni, majd egy tányérra borítom és megkenem a tetejét meggydzsemmel. Beteszem annyi időre a hűtőbe, hogy a dzsem a tetején egy picit összeálljon. Csak annyira, hogy szépen szeletelhető legyen.
Ez egy picike (vékony) torta, ha valaki nagyobb vendégséget vár, akkor készítsen dupla adagot! :)
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.