Az egyik gyerekkori barátnőm már régóta azt duruzsolja a fülembe, hogy mutassak neki egy töltött cukkini receptet. Hát jó, mutatok! :) De nem a hagyományosat, amikor darált hússal és rizzsel készítem, hanem valami mást. Ezúttal barna rizzsel, pulykamellel, gombával és rozmaringgal próbálkoztam.... Diétázóknak is ideális.
Ó és amint látjátok a képeken, a cukkini formája sem a hagyományos! :)
Hozzávalók:
- 2 db kerek cukkini
- 1 db vöröshagyma
- 1 bögre barna rizs
- 40 dkg pulykamell
- 1 nagy fej gomba
- 1 dl fehérbor
- 1 szál rozmaring
- 1 db paradicsom
- 8 ek. tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
Elkészítése:
Először a barna rizst teszem oda főni, mert ez bizony időigényes. Akinek kevés ideje van erre a fogásra, akkor javaslom, hogy inkább hagyományos fehér rizzsel készítse el.
1,5 evőkanál olajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, majd ráteszem a rizst, átforgatom és két bögre vízzel - óvatosan - felengedem, megsózom és puhára főzöm. A kis kockákra vágott pulykamellet egy teflonserpenyőben, két evőkanál olajon megpirítom, sózom, borsozom, majd a fehérborral felöntve sütöm (párolom). Ha megpuhult, hozzáadom az apróra darabolt gombát, a rozmaringleveleket, végül pedig egy felkockázott paradicsomot. Ha a gomba is megpuhult, akkor a húsos raguhoz hozzáadom a hagymás rizst és jól átkeverem. A cukkiniket megskalpolom, a belsejét kivájom. Én nem szoktam sózni, mert akkor sok levet ereszt, de aki nem szereti a natúr ízét, az sózza meg a cukkini belsejét és ha sok lé lesz benne, akkor mielőtt megtöltené, öntse le róla.
A tejfölt összekeverem a zúzott fokhagymával és egy picit megsózom. A "cukkinicipóba" először két evőkanál fokhagymás tejfölt teszek, majd belekanalazom a húsos-gombás rizst, a tetejére pedig ismét a tejföl jön. Ráhelyezem a cukkini fedelét és beleállítom őket egy mély (ovális) jénaiba, amelynek teteje is van és öntök alá 1 dl vizet. Akinek nincs mély sütőedénye, az próbáljon rátenni óvatosan alufóliát.
A 180 fokos sütőben 40 percet párolom, majd 20 perc alatt - fedő nélkül - készre sütöm.