Egy időben gyakran készítettem zabpelyhes kekszet, azután ez valamiért alábbhagyott. Pedig igazán közkedvelt, kortól függetlenül. Gyerekeknek uzsonnára, felnőtteknek kávé mellé vagy - mint most is - osztálykirándulásra rágcsálnivalónak...
Hozzávalók:
- 15 dkg zabpehely
- 20 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 20 dkg lágy vaj
- 15 dkg (barna) nádcukor
- 10 dkg aprított csokoládé
- 6,5 dkg karamella (6 db)
- 1 db citrom reszelt héja
Elkészítés:
Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, az aprított csokoládét és karamellát. Egy másik tálban a lágy vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a tojásokat és a citromhéjat. Ha túl lágynak találom, akkor beteszem fél órára a hűtőbe.
A sütőt 200 fokra melegítem.
A kezemben kis golyókat formázok, egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és egy vizes kanál segítségével lelapítom őket. 8 perc alatt világos barnára sütöm. Akkor sem kell nyolc percnél több, ha még egy picit lágy a keksz, mert hűlés után kellően megkeményedik. Ahogy kiveszem a sütőből, hagyom pár percet állni és csak utána emelem ki a kekszeket.
45-50 db lesz belőle.