Még mindig eper... ezúttal crumble formájában. A crumble tulajdonképpen egy morzsás süti, amelynek alján van a zaftos gyümölcs, a tetején pedig a ropogós morzsa. Eddig fahéjas almával készítettem, most - az eperszezon kellős közepén - kipróbáltam eperrel, a morzsáját kókuszreszelékkel turbóztam.
Meleg és hideg, édes és savanykás, krémes és ropogós. Folytassam....? Ki kell próbálni! :)
Hozzávalók:
- 50 dkg eper
- 5 dkg barna cukor
Morzsához:
- 7 dkg natúr zabpehely
- 4,5 dkg liszt
- 2,5 dkg kókuszreszelék
- 7 dkg vaj
- 5 dkg barna cukor
Tetejére:
- 1,5 dkg szeletelt mandula
Krémhez:
- 125 dkg mascarpone
- 1,25 dkg porcukor
- 1 citrom leve és héja
- 1 dl habtejszín
Elkészítés:
A krémmel kezdem, mert úgy jó, ha lehűl rendesen. Ehhez a habtejszínt kemény habbá verem (ha 1 dl kevés ahhoz, hogy kemény hab legyen, akkor verjünk fel 2 dl-t és a felét használjuk fel a presszókávénk felturbózására). A mascarponét kikeverem a porcukorral, a citrom lereszelt héjával és levével, majd hozzáadom a felvert tejszínhabot is, ezzel lazítom a krémet. Hűtőbe teszem.
Az epret alaposan megmosom, majd nagyobb darabokra vágom és összekeverem 5 dkg barna cukorral. Egy hőálló tálba (jénaiba) teszem és a mikrohullámú sütőben, a legmagasabb fokozaton 5 perc alatt összeforralom. Ha ebben a tálban szeretném megsütni, akkor hagyom ebben addig hűlni, amíg összeállítom a morzsát. Ha kisebb tálakban (pl. szufléformákban) szeretném tálalni, akkor a cukros, zaftos epret átszedem a tálakba. A sütőt eközben 190 fokra melegítem.
Összeállítom a morzsát. Ehhez a zabpelyhet, a lisztet, a kókuszreszeléket, a cukrot és a hideg vajat összemorzsolom és a meleg eperre teszem, majd megszórom a szeletelt mandulával. Az előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt összesütöm. Csak annyira hagyom hűlni, hogy fogyasztható legyen. A tetejére halmozom a hideg citrusos mascarponét.
6 adag lesz belőle.