Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Epres-kókuszos crumble citrusos krémmel

2015. május 25. - Álom.Íz.Világ.

Még mindig eper... ezúttal crumble formájában. A crumble tulajdonképpen egy morzsás süti, amelynek alján van a zaftos gyümölcs, a tetején pedig a ropogós morzsa. Eddig fahéjas almával készítettem, most - az eperszezon kellős közepén - kipróbáltam eperrel, a morzsáját kókuszreszelékkel turbóztam. 

Meleg és hideg, édes és savanykás, krémes és ropogós. Folytassam....?  Ki kell próbálni! :)

 DSC_0625

Hozzávalók:

  • 50 dkg eper
  • 5 dkg barna cukor

Morzsához:

  • 7 dkg natúr zabpehely
  • 4,5 dkg liszt
  • 2,5 dkg kókuszreszelék
  • 7 dkg vaj
  • 5 dkg barna cukor

Tetejére:

  • 1,5 dkg szeletelt mandula

Krémhez:

  • 125 dkg mascarpone
  • 1,25 dkg porcukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 dl habtejszín

 

DSC_0633

 

Elkészítés:

A krémmel kezdem, mert úgy jó, ha lehűl rendesen. Ehhez a habtejszínt kemény habbá verem (ha 1 dl kevés ahhoz, hogy kemény hab legyen, akkor verjünk fel 2 dl-t és a felét használjuk fel a presszókávénk felturbózására). A mascarponét kikeverem a porcukorral, a citrom lereszelt héjával és levével, majd hozzáadom a felvert tejszínhabot is, ezzel lazítom a krémet. Hűtőbe teszem.

 

 DSC_0640

 

Az epret alaposan megmosom, majd nagyobb darabokra vágom és összekeverem 5 dkg barna cukorral. Egy hőálló tálba (jénaiba) teszem és a mikrohullámú sütőben, a legmagasabb fokozaton 5 perc alatt összeforralom. Ha ebben a tálban szeretném megsütni, akkor hagyom ebben addig hűlni, amíg összeállítom a morzsát. Ha kisebb tálakban (pl. szufléformákban) szeretném tálalni, akkor a cukros, zaftos epret átszedem a tálakba. A sütőt eközben 190 fokra melegítem.

 

DSC_0679

 

Összeállítom a morzsát. Ehhez a zabpelyhet, a lisztet, a kókuszreszeléket, a cukrot és a hideg vajat összemorzsolom és a meleg eperre teszem, majd megszórom a szeletelt mandulával. Az előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt összesütöm. Csak annyira hagyom hűlni, hogy fogyasztható legyen. A tetejére halmozom a hideg citrusos mascarponét. 

6 adag lesz belőle.

 

DSC_0673

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2416347776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása