Készítettem már lenmagos pogácsát. Akkor ígértem, hogy mutatok egy másikat is, egy apróbbat, amelybe durvára őrölt lenmag kerül.
Hozzávalók:
- 2 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 kockacukor
- 60 dkg finomliszt
- 1,5 ek. só
- 25 dkg margarin (vagy vaj)
- 2 tojás
- 3 ek. tejföl
- 10 dkg lenmag
- megkenéshez: 5 dkg olvasztott margarin (vaj)
- tetejére: 1 db tojás, lenmag, pirított szezámmag
Elkészítés:
A langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt. A liszthez hozzákeverem a sót és beleteszem a kockára vágott margarint, majd elmorzsolom. Hozzáadom az élesztős tejet, a két tojást és a tejfölt. Összedolgozom a tésztát, majd fél óráig pihentetem.
A lenmagot durvára őrlöm egy kávédaráló segítségével. Lisztezett felületen 1 cm vastagságúra nyújtom a tésztát és megkenem az olvasztott margarinnal, majd rászórom az őrölt lenmagot és a tenyeremmel elterítem, óvatosan rányomkodom. Háromba hajtogatom, vagyis a - képzeletben három részre osztott tésztának - jobb oldalát behajtom a kétharmadáig, a bal oldalát ráhajtom, majd az egészet félbehajtom. Ismét kinyújtom és újrahajtogatom, majd ismét - letakarva - fél órát pihentetem. (Én legutóbb egy egész éjszakára hűtőbe tettem, mert másnap így frissen tudtam kisütni.) A sütőt 200 fokra melegítem.
1-1,5 cm vastagságúra nyújtom, lekenem a tojással, megszórom a lenmaggal és a pirított szezámmaggal. Egy 2 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatom és - ha kell - a két kisujjam segítségével formára igazítom ("körbetáncoltatom").
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom és 200 fokon 10-12 perc alatt megsütöm.
100 db lesz belőle.