Nagymamámtól kaptam ezt a receptet, azóta mindig így készítem a linzervirágot. Ünnepi alkalomra vagy csak úgy.
Napokkal előtte elkészíthetem és dobozban sokáig eláll. Szeretem, mert amellett, hogy finom, "praktikus" édesség is, nem utolsó sorban pedig elkészítése egy nagyon jó közös program a gyerekekkel.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 4 tojássárgája
- 1 db citrom leve és héja
- tetejére: 1 db tojásfehérje, porcukor
- töltéshez: barack- vagy meggylekvár
Elkészítés:
A lisztet elmorzsolom a margarinnal, majd beleteszem a porcukrot, a négy tojássárgáját, belereszelem a jól megmosott citrom héját és beleöntöm a levét. Összedolgozom és folpackba csomagolva, hűtőbe teszem fél (akár egy) órára.
Kinyújtom, majd "virágos" kiszúróval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket, tetejüket megkenem tojásfehérjével. (Nagymamám durvára vágott diót is szórt ilyenkor a tetejére.)
200 fokos sütőben 8-10 perc alatt világos zsemleszínűre sütöm őket.
Barack- és/vagy meggylekvárral megkenem az alsó korongot, összeragasztom és porcukorral megszórom a tetejét. Dobozba téve egy nap alatt megpuhul.
47 db lesz belőle.
A megmaradt tojásfehérjéket lefagyasztom és a legközelebbi máglyarakás készítésekor előveszem.