Folytatódik a kívánsághét a családban.
Ma hajnalban keltem, hogy a férjemnek süssek lenmagos pogácsát, vitte a munkahelyére, mert ünnepeltek. Márpedig a pogácsa frissen jó!
Kétféle lenmagos pogácsát szoktam készíteni, ez a nagyobb változat, a másik apróbb és abban őrölt lenmag is van. Egyszer megmutatom azt is.
Hozzávalók:
- 85 dkg finomliszt
- 1 ek. só
- 25 dkg margarin
- 5 dkg élesztő
- 1 kockacukor
- 0,5 dl tej
- 4 dl tejföl
- 2 db tojás (+ 1 db a tetejére)
- 5 ek. lenmag (+ a tetejére)
Elkészítés:
A lisztet a sóval elkeverem, majd a felkockázott margarinnal elmorzsolom. Hozzáadom a cukros tejben felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a két tojást és összegyúrom. Ha már nagyjából összeállt, akkor adom hozzá az öt evőkanál lenmagot és jól összedolgozom. 15 percet kelesztem, majd kinyújtom és hajtogatom úgy, hogy képzeletben vízszintesen három részre osztom a tésztát és először a felső részt behajtom a kétharmad részig, majd az alsó részét ráhajtom, azután a jobb oldalát hajtom balra, végül a bal oldalát alá. Letakarva ismét 15 percet pihentetem, a sütőt pedig eközben 180 fokra melegítem.
Pihentetés után ismét nyújtom, hajtogatom a tésztát, majd 1-1,5 cm vastagra nyújtom, a tetejét pedig függőlegesen és vízszintesen is bemetszem. 4 cm-es kiszúróval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket, megkenem felvert tojással és tetejét megszórom lenmaggal. 20 perc alatt megsütöm.
Ebből a mennyiségből 57 db pogácsa lett.