Tegnap ebédre zellerkrémlevest készítettem. Gyakran esik erre a választás, mert gyorsan elkészíthető és nagyon ízletes, ráadásul sokféle betéttel/kísérővel tálalható. Ettük már reszelt sajttal, pirított kenyérkockával, sajtos pirítóssal, levesgyönggyel és persze "csak úgy". Régóta kiszerettem volna próbálni ezt a parmezános "kísérőt", végül nem csalódtam benne.
Hozzávalók:
Leveshez:
- 1 nagyobb fej zeller
- 1 csomag újhagyma
- pár szál zellerzöld
- 2 kis darab burgonya
- 1 liter húsleves/zölségleves
- só
- bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 dkg vaj
- 1 dl habtejszín
Parmezánvirághoz:
- 4,5 dkg finomliszt
- 4,5 db hideg vaj
- 4,5 dkg parmezán sajt
Az olívaolaj és a vaj keverékén megdinsztelem a felkarikázott újhagymát, majd ráteszem a felkockázott zellert. Miután a zeller kapott egy kis színt, beleteszem a felkockázott burgonyát és a felaprított zellerzöldet, átforgatom. Felöntöm a meleg hús- vagy zöldséglevessel (nekem most zöldségalaplé volt a fagyasztóban), megkóstolom és ha kell, még sózom, borsozom. Amikor megpuhult a zeller, botmixerrel pürésítem az egészet és visszateszem a tűzhelyre. A levesből kiveszek pár kanálnyit és a tejszínnel elkeverem, majd pár percet forralom és kész. (Ha a zellerből csak egy kisebb fejet kaptunk, akkor érdemesebb keményítővel sűríteni, hogy intenzívebb maradjon a zeller íze. Ilyenkor kb. 1,5 evőkanálnyi keményítőt kevés hideg vízzel elkeverünk, hozzáöntjük a tejszínt és visszaöntjük a levesbe, majd röviddel forrás után levesszük a tűzről.)
A leves kísérőjéhez egy kisebb tálban összevegyítem a lisztet, a reszelt parmezán sajtot és a felkockázott, hideg vajat. Elmorzsolom, majd összegyúrom egy kis gombóccá (hasonlóan készítjük, mint a linzertésztát). A tésztát egy lisztezett deszkára teszem és a tenyeremmel szétlapítom vagy lisztezett nyújtófával kinyújtom kb. 2-3 mm vastagságúra. Apró, virágformájú süteménykiszúróval készítem el a falatkákat. 160 fokos sütőben 10-12 percig, világosbarnára sütjük. Ebből a mennyiségből nekem 32 db lett.