Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Zellerkrémleves parmezánvirággal

2015. március 15. - Álom.Íz.Világ.

Tegnap ebédre zellerkrémlevest készítettem. Gyakran esik erre a választás, mert gyorsan elkészíthető és nagyon ízletes, ráadásul sokféle betéttel/kísérővel tálalható. Ettük már reszelt sajttal, pirított kenyérkockával, sajtos pirítóssal, levesgyönggyel és persze "csak úgy". Régóta kiszerettem volna próbálni ezt a parmezános "kísérőt", végül nem csalódtam benne.

DSC_0938

Hozzávalók:

Leveshez:

  • 1 nagyobb fej zeller
  • 1 csomag újhagyma
  • pár szál zellerzöld
  • 2 kis darab burgonya
  • 1 liter húsleves/zölségleves
  • bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 dkg vaj
  • 1 dl habtejszín

 Parmezánvirághoz:

  • 4,5 dkg finomliszt
  • 4,5 db hideg vaj
  • 4,5 dkg parmezán sajt

Az olívaolaj és a vaj keverékén megdinsztelem a felkarikázott újhagymát, majd ráteszem a felkockázott zellert. Miután a zeller kapott egy kis színt, beleteszem a felkockázott burgonyát és a felaprított zellerzöldet, átforgatom. Felöntöm a meleg hús- vagy zöldséglevessel (nekem most zöldségalaplé volt a fagyasztóban), megkóstolom és ha kell, még sózom, borsozom. Amikor megpuhult a zeller, botmixerrel pürésítem az egészet és visszateszem a tűzhelyre. A levesből kiveszek pár kanálnyit és a tejszínnel elkeverem, majd pár percet forralom és kész. (Ha a zellerből csak egy kisebb fejet kaptunk, akkor érdemesebb keményítővel sűríteni, hogy intenzívebb maradjon a zeller íze. Ilyenkor kb. 1,5 evőkanálnyi keményítőt kevés hideg vízzel elkeverünk, hozzáöntjük a tejszínt és visszaöntjük a levesbe, majd röviddel forrás után levesszük a tűzről.)

A leves kísérőjéhez egy kisebb tálban összevegyítem a lisztet, a reszelt parmezán sajtot és a felkockázott, hideg vajat. Elmorzsolom, majd összegyúrom egy kis gombóccá (hasonlóan készítjük, mint a linzertésztát). A tésztát egy lisztezett deszkára teszem és a tenyeremmel szétlapítom vagy lisztezett nyújtófával kinyújtom kb. 2-3 mm vastagságúra. Apró, virágformájú süteménykiszúróval készítem el a falatkákat. 160 fokos sütőben 10-12 percig, világosbarnára sütjük. Ebből a mennyiségből nekem 32 db lett.

DSC_0900

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2316347694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása