A pizza nálunk nagy kedvenc. Most már a calzone is.
Valamelyik este azon gondolkodtam, hogy a "hagyományos" pizza helyett lehetne valami más, de mégis hasonló, mert szerintem egy kora esti vacsorára tökéletes. Így jött a töltött pizza a képbe...
Tésztája pizzatészta (most 100 % fehér liszttel), a belekerülő töltelék pedig szabadon választható. Mi ezúttal a sonkás-kétsajtos variációra szavaztunk.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 30 dkg rétesliszt
- 3 dkg élesztő
- 2 kockacukor
- 1,5 csésze langyos víz
- 7,5 ek. olívaolaj
- 1,5 ek. só
Töltelékhez:
- 20 dkg sonka (pl. gépsonka vagy pulykamellsonka)
- 2 db mozzarella sajt (125 g-os)
- 20 dkg trappista sajt
- 2 fej lilahagyma
- 4 ek. tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- oregánó (ízlés szerint)
- bazsalikom (ízlés szerint)
Elkészítés:
Kevés - két kockacukorral édesített - langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy órát kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk és kör alakúra nyújtjuk. A tejfölbe beletesszük a zúzott fokhagymát és megkenjük vele a két pizzalapot úgy, hogy a szélétől hagyjunk el 1,5 cm-t. Mindkét pizza felére ráhelyezzük a feltétet, vagyis a sonkalapokat, a felkarikázott lilahagymát, a reszelt mozzarellát ill. trappista sajtot és megszórjuk a szárított fűszernövényekkel (nyáron ki fogom próbálni a kertben termesztett "zöld" változattal is!)
A szélét megkenjünk tojással, félbehajtjuk, összenyomjuk a szélét és biztos, ami biztos fel is hajtjuk (mintha fonás készülne). A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsiben 15-20 percet kelni hagyjuk. A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Kb. 30-35 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha az alja már elmozdul a sütőpapíron és szép világos barna színe van. Egy picit állni hagyjuk, majd körcikkekre vágjuk.
Ebből a mennyiségből két fél kör alakú töltött pizza lesz.