Amióta kaptam egy "mindentudó" konyhai robotgépet, egyre többször készítek kenyeret. A hozzávalókat beleteszem a keverőtálba és elindítom a gépet. Amíg zajlik a dagasztás, végzem a dolgom. A többi művelet pedig már nem sok időt vesz igénybe. Természetesen, amíg nem volt ilyen dagasztókaros gépem, kézzel készítettem, szóval ez ne vegye el senki kedvét!
Ez a sokmagvas a kedvenc kenyerem, a családban is nagy sikere van. A mai napig kísérletezem az összetevőkkel, jelen pillanatban ez a végleges variáció.
Hozzávalók:
- 25 dkg búza kenyérliszt (BL 80)
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (BL 196)
- 1 tk. só
- 1 tk. cukor
- 160 ml langyos víz
- 13 dkg joghurt
- 1 dkg friss élesztő
- 1 ek. olívaolaj
- 1 ek. ecet
- 1,5 ek. lenmag
- 2 ek. napraforgómag
- 1 ek. tökmag
A hozzávalókat - a magok kivételével - beleteszem a keverőtálba (az élesztőt is belemorzsolom) és elindítom a dagasztást. Akkor jó, ha a tészta elválik a tál falától és egy gombóc lesz belőle. Ekkor teszem bele a magokat és megvárom amíg a magokat "elnyeli" a tészta.
Lisztezett üvegtálba teszem, letakarom és meleg helyen egy órát kelesztem.
A megkelt tésztát kör alakúra nyújtom (vagy a tenyeremmel szétlapítom), behajtom középre a két szélét és lenyomkodom, majd a tetején két kis háromszöget hajtok befelé.
Felülről lefelé feltekerem a tésztát, majd finoman hengergetem (mintha sodrófát használnék), hogy karcsúbb, hosszabb legyen a kenyér (ez persze ízlés kérdése).
Belehelyezem egy sütőpapírral bélelt tepsibe, letakarom és fél óráig kelesztem. Amíg a kenyér kel, bekapcsolom a sütőt, légkeverésen 250 fokra.
Ha megkelt, éles késsel 3-4 helyen beirdalom, megkenem vízzel és megszórom - ízlés szerinti mennyiségű - maggal. A sütő hőfokát visszaveszem 180 fokra, az aljába behelyezzek egy forró (tényleg forró!) vízzel teli tálkát és beteszem a kenyeret. Kb. 30 percig sütöm, akkor jó, amikor már mozog a sütőpapíron és az alja szépen kopog. Amint elkészült, rácsra teszem és azon hűtöm ki. Ha közel hajolok hozzá hallhatom, hogy beszélget a kenyerem....