Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Békebeli ropogós, vajas kifli

2017. április 16. - Álom.Íz.Világ.

 

Szerintem, ha valaki sokáig próbálgatja, kóstolgatja a választékot, akkor előbb-utóbb talál magának (a családjának) egy olyan pékséget, amelynek a kiflijét szívesen fogyasztja. Mi is így voltunk ezzel egészen addig, amíg végre rá nem szántam magam arra, hogy készítsek itthon friss, puha, meleg kiflit.... Na azóta mondjuk, tényleg össze sem lehet hasonlítani a végeredményt. :)

Az eredeti receptet és az elkészítés módját Limara könyvében olvastam, a mozdulatokat (pl. a kifli formázását) pedig egy "gasztroangyalos - limarás" kisfilmből lestem el. A könyvben is tök jól le van írva a formázás, abszolút érthető és követhető, de ha valaki csak egyszer is megnézi azt a videót, bátrabban áll neki a kifli feltekerésének, sodrásának. Az eredeti recept tejföllel dolgozik, az enyémbe azért került első alkalommal görög joghurt, mert csak az volt itthon. Végül - a továbbiakban is - maradtam a joghurtos változatnál.

 

 

Hozzávalók:

12 darabhoz

  • 75 dkg finomliszt
  • 3 tk. só
  • 3 dl víz
  • 5 ek. görög joghurt
  • 7,5 dkg olvasztott vaj
  • 4 dkg friss élesztő

 

 

Elkészítése:

Egy keverőtálba beleszitálom a lisztet, hozzáadom a sót és elkeverem. A közepébe mélyedést készítek és beleöntöm a többi hozzávalót, vagyis a vizet, a joghurtot, az olvasztott vajat, végül a tetejére morzsolom az élesztőt. Addig dagasztom, amíg szép fényes lesz a tészta és elválik a tál falától. Letakarom folpackkal, beteszem a sütőbe (nem kapcsolom be!) és 45 percig kelesztem.

Ha megkelt, óvatosan a lisztezett deszkára borítom és egy köralakot formázva a tenyeremmel/ujjaimmal kilapítom belőle a levegőt, majd felosztom 12 részre. A körcikkeket egyesével gömbölyítem, vagyis először feltekerem, majd a tenyerem közepébe teszem és a tészta szélét - körbe-körbe, egymásután -  a "tésztagombóc" közepe felé hajtom és lenyomom. Konyharuhával letakarom és 15 percig pihentetem. 

  

20170316_135023-adjust-contrast-600x338.jpeg Gömbölyítés után.

 

  

20170316_140738-adjust-contrast-600x338.jpeg Pihentetés után.

 

 

Szilikonos sütőpapírral kibélelek két tepsit és megformázom a kifliket úgy, hogy a "tésztagombócokat" először egy kb. 20 cm átmérőjű körré nyújtom, majd utána csak felfelé, magamtól el, egy irányba és így egy ovális alakot kapok. Szorosan feltekerem úgy, hogy közben a tenyeremmel kifelé is sodrom. Meghajlítom és a két tepsire sorakoztatok 6-6 darab kiflit.  Konyharuhával letakarom és 30 percig kelni hagyom.

A sütőt előmelegítem 200 fokra és az aljába teszek egy - meleg vízzel egyharmadáig megtöltött - kisméretű fém tepsit. 

 

  

A megkelt kifliket megspriccelem vízzel és a forró sütőben 20-25 perc alatt megsütöm. Ha letelt a sütési idő, elzárom a hőt, kiveszem a vizes edényt és a sütő ajtaját kitámasztom egy vastag fakanállal. Így pihennek a kiflik még 5 percet a sütőben. Kiveszem, rácsra teszem és vízzel ismét megspriccelem őket. 

  

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9716348028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása