Nálunk a családban lassan bevált szokás, hogy a keresztlányoméknak - az ajándék mellett - sütit, mostanában leginkább különféle kekszeket viszek ajándékba.
Legnagyobb kedvenc a csokis-zabpelyhes keksz, de már régen ki szerettem volna próbálni a mogyoróvajas változatot. Íme.
Hozzávalók:
- 27,5 dkg liszt
- 10 dkg darált törökmogyoró (ha nincs, akkor dió vagy liszt)
- 1 tk. só
- 1,5 tk. szódabikarbóna
- 37,5 dkg vaj
- 30 dkg nádcukor
- 30 dkg mogyoróvaj
- 3 db tojás
A sütőt bekapcsolom 180 fokra. A robotgép segítségével habosra keverem a cukrot és a vajat. Amíg a gép dolgozik, magam mellé készítem a sütőpapírral bélelt tepsiket. A cukros, vajas keverékhez hozzáadom a mogyoróvajat, a tojásokat, majd a sóval és szódabikarbónával elkevert lisztet és darált mogyorót.
A masszából - vizes kézzel - diónyi golyókat készítek és a sütőpapírra sorakoztatom őket. 13-15 perc alatt aranybarnára sütöm a kekszeket.
Ha elkészült, hagyom hűlni a tepsiben, majd óvatosan átszedem (akár egy lapát segítségével) egy tálcára. Kell egy kis idő, mire megszilárdul és elnyeri "kekszes" állagát.
75-80 db lesz belőle.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.