A nagymamám isteni kiflit szokott sütni. Sajtos, belül puha, kívül ropogós, tetején szezámmag vagy reszelt sajt. Frissen az igazi.
Az ötletet most az adta, hogy lapozgattam a nyári Stahl magazint és abban egy olívabogyós-vajas kiflit készítettek...
Este összeállítottam a tésztát, betettem a hűtőbe azzal a céllal, hogy reggel kisütöm. Úgy gondoltam a család ugrálni fog örömében, ha friss, ropogós kifli lesz az asztalon. Végül úgy alakult, hogy a felét még aznap megsütöttem vacsorára... :)
Bátran álljatok neki. Ha a tésztát összeállítjátok este, reggel már gyorsan megvan az egész és tényleg összehasonlíthatatlanul finom a friss, ropogós kifli.
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 2 ek. só
- 2 csomag (14 g) szárított élesztő
- 1,5 tk. kristálycukor
- 2 dl tej
- 10 dkg vaj
- 5 dl langyos víz
- kelesztéshez: (olíva)olaj
- töltelékhez: 20 dkg vaj, 10 dkg parmezán
- tetejére: 1 db tojás, 1 ek. víz, só, szezámmag
Elkészítése:
A lisztet összekeverem a sóval, a cukorral és a porélesztővel. A vajat a tejjel együtt összemelegítem. Csak addig hagyom a tűzön, amíg a vaj megolvad. Langyosra hűtöm. Hozzáadom a vizet és az egészet hozzáöntöm a liszthez.
Összeállítom a tésztát (ha ragacsos, adok még hozzá lisztet), majd egy olajjal kikent üvegtálba teszem és folpackkal lezárom és hűtőbe teszem.
A hűtőben pihen min. egy órát, de maradhat akár egy éjszakára is. Én a felét egy óra után, a másik felét - egy éjszakát követően - reggel sütöttem ki.
A tölteléket elkészítem előre és éjszakára hűtőbe kerül ez is. A puha vajhoz hozzákeverem a lereszelt parmezánt és átkanalazom egy folpackba. Szorosan, hengert formázva feltekerem, összefogom a két végét és beteszem a hűtőbe.
Kelesztés után, lisztezett deszkán átdolgozom a tésztát, majd két részre osztom és köralakúra nyújtom.
A hideg vajas-parmezános rudat ráreszelem a tésztára, majd lisztezett késsel 12 cikkre vágom. A külső, szélesebb végétől kezdve, feltekerem a kifliket és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatok 6 kiflit. A többit hűtőbe teszem addig, amíg sül az első adag.
A tojást felütöm, megsózom és elkeverem egy kanál vízzel. Megkenem vele a kiflik tetejét, megszórom szezámmaggal és kb. 20-30 percet pihentetem sütés előtt.
200 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm.
24 darab lesz belőle.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.