Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Zöldfűszeres-parmezános kenyérfonat - a tavasz illatával

2016. március 20. - Álom.Íz.Világ.

Közel egy éve mutattam egy tavaszi kenyérfonatot. Ismét elkészítettem, a sok-sok zöldfűszer (medvehagyma, zöldhagyma, spenót) mellett ezúttal tettem bele reszelt parmezán sajtot is. A "zöldek" tábora pedig snidlinggel bővült. Akár a húsvéti asztalra, a sonka-tojás kombináció ill. fonott kalács mellé betársulva el tudom képzelni. Nálunk ezúttal pástétom ill. tojáskrém kanapéjaként szolgált. 

 

DSC_0421-adjust-contrast

 

Hozzávalók:

  • 65 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1,5 csésze langyos víz
  • 7,5 ek. olívaolaj
  • 1,5 ek. só
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 maréknyi friss spenót (kb. 5 dkg)
  • 3 szál újhagyma (zöldhagyma)
  • pár szál snidling
  • 3-4 dkg reszelt parmezán
  • tetejére: olívaolaj és szezámmag

 

DSC_0427-adjust-contrast

 

 

Elkészítés:

Kevés - 1 teáskanál cukorral édesített - langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. Eközben apróra vágjuk a megmosott spenót és a medvehagymát, felkarikázzuk az újhagymát, valamint ollóval feldaraboljuk a snidlinget.  A parmezánt lereszeljük.

A sóval elkevert liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a langyos vizet, az olívaolajat, az összevágott zöldeket és a reszelt parmezánt.

Összegyúrjuk (akkor jó, ha már elválik az edény falától), majd háromnegyed órát kelesztjük. A megkelt tésztát nyolc részre osztjuk és hengereket formálunk belőlük. Ezeket kettesével összefonjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és letakarva 30 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt 190-200 fokra melegítjük. 

A fonatokat megkenjük olívaolajjal és megszórjuk szezámmaggal. A sütő aljába beteszünk egy forró (!) vízzel teli edénykét és a kenyérfonatokat kb. 20 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük őket.

 Ebből az adagból 4 db 20 cm hosszúságú kenyérfonat lesz.

 

DSC_0425-adjust-contrast

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7516347918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása