Kedvencem az a pogácsa, amelyet mielőtt megennék, szét tudom választani és rétegenként ehetem meg. Nem tudom ez honnan jött, de tényleg ezt szeretem a legjobban. Ezt általában hajtogatással lehet elérni, ami eléggé időigényes művelet. Most azonban viszonylag gyorsan, egyszerűen szerettem volna pogácsát készíteni.
Ezt a tejfölös változatot azért szeretem, mert az összeállítás után beteszem pihenni a hűtőbe és utána már dolgozhatok is vele. Csináltam már hajtogatva, lenmaggal, de most egyszerűbben oldottam meg. Viszonylag vastagra nyújtottam a tésztát és úgy szaggattam ki. Az eredmény egy réteges, nagy finom belsejű pogácsa, ezúttal füstölt sajttal.
Hozzávalók:
- 85 dkg finomliszt
- 2 ek. só
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg élesztő
- 2 kockacukor
- 0,5 dl tej
- 4 dl tejföl
- 2 db tojás
- 10 dkg füstölt sajt
- Tetejére: 1 db tojás, 10 dkg füstölt sajt
Elkészítés:
A lisztet a sóval elkeverem, majd a felkockázott vajjal/margarinnal elmorzsolom. Hozzáadom a cukros tejben felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a két tojást, a reszelt sajtot és összegyúrom. Nagyon lágy tésztát kapok. Ahhoz, hogy lazán összeálljon, 2-3 evőkanál lisztet még hintek rá. Átteszem egy lisztezett, mély tálba, letakarom folpackkal és 30-40 percre beteszem a hűtőbe, pihentetem. A sütőt eközben 180 fokra melegítem.
A tésztát kb. 1,5 cm vastagra nyújtom, a tetejét függőlegesen és vízszintesen is bemetszem, majd egy 4 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatom a pogácsákat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket. Arra figyelni kell, hogy ne kerüljenek egymáshoz túl közel, mert sülés közben megnőnek és el is dőlhetnek. :)
Megkenem felvert tojással, a tetejét megszórom a reszelt sajttal és kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm.
Ebből a mennyiségből 57 db pogácsa lett.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.