Holnap jön a család apraja-nagyja, hogy megünnepelhessük négy éves kislányom szülinapját. Mint mindig, most is többféle fogással készülök. Annyira sok dolgom van ilyenkor, hogy igyekszem a legpraktikusabban megoldani külön-külön mindegyiket.
Az egyik leggyorsabban elkészíthető a spenótos-márványsajtos pite. Nem terveztem, hogy ez is felkerül majd az asztalra, de a héten olyan gyönyörű, friss spenótot kaptam a piacon, hogy nem hagyhattam ott.... :)
Nemrégiben kaptam a Kanálka manufaktúrától kipróbálásra termékeket, kiváló mind. Csak és kizárólag természetes anyagokkal dolgoznak és hagyományos módon készítik a termékeket. Ezúttal a sült fokhagymájukat hívtam segítségül. Egyrészt nagyon finom, rendkívül krémes, másrészt pedig azonnal felhasználható. Nem kell félni attól, hogy megég a fokhagyma.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 30 dkg friss spenót
- 1 ek. Kanálka sült fokhagyma
- 3 ek. olívaolaj
- 2 db tojás
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg márványsajt
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítése:
A sütőt 200 fokra melegítem. A leveles tésztát kör alakúra nyújtom és egy kerámia piteformába nyomkodom. A lelógó széleit levágom, az alját megszurkálom villával és egy sütőpapírt helyezek rá. Erre öntök pl. szárazbabot, súlynak és ezzel elősütöm a tésztát kb. 15 percig.
Amíg az elősütés tart, egy nagy wokserpenyőbe beleöntöm az olívaolajat és rákanalazok 1 evőkanál Kanálka sült fokhagymát. Öntök rá a saját olajából is. A fokhagymát egy fakanál segítségével szétnyomkodom, majd rádobom a megmosott, lecsepegtetett spenótleveleket. Átforgatom, megborsozom és pár perc alatt kissé megfonnyasztom.
Az elősütött tésztára kanalazom a fokhagymás spenótot, rámorzsolom a márványsajtot.
Egy mély tálba felütöm a két tojást, megsózom, felverem, hozzáadom a tejszínt, majd reszelek bele szerecsendiót. Végül a tojásos keveréket a spenótra öntöm.
A sütőt 180 fokra mérséklem és 20-25 perc alatt megsütöm.
Melegen és hidegen is fogyasztható. Én most előre elkészítettem, mert hidegen szebben lehet szeletelni.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.