Csigák édesen, csigák sósan. Kakaóval, vaníliával, fahéjjal, aszalt gyümölccsel vagy paradicsomszósszal és sonkával. Ezúttal az utóbbit készítettem el.
Hozzávalók:
- 65 dkg finomliszt
- 2,75 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kockacukor
- 1,5 tk. só
- 1 db tojás
- 7 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg hámozott paradicsom (1/2 doboz) vagy paradicsomszósz
- só, bors
- 1 tk. oregáno
- 25 dkg sonka
- 1/2 doboz kukorica
- 10 dkg (mini) mozzarella
- tetejére: 20 dkg pizza mozzarella
Elkészítése:
Kalácstésztát készítek, ehhez szobahőmérsékletű alapanyagokat használok. Egy kevés langyos tejben feloldom a kockacukrot, beleteszem az elmorzsolt élesztőt és lefedve várom, hogy felfusson. Egy tálban összekeverem a lisztet a sóval. A felfuttatott élesztőhöz adom a tojást és elkeverem, majd hozzáadom a lisztes keverékhez a többi langyos tejjel együtt. Elindítom a robotgépet és addig hagyom dolgozni a dagasztókart, amíg a tészta összeáll, majd hozzáadom az olvasztott vajat. Akkor jó, ha a tészta már elválik a tál falától.
Egy üvegtálat vékonyan megszórok liszttel és ebbe teszem a kalácstésztát. Letakarva, huzatmentes helyen kb. egy órát kelesztem.
A hámozott paradicsomot botmixerrel pépesítem, sózom, borsozom és beleszórom az oregánót. A sütőt 180 fokra melegítem, a tésztát pedig téglalap alakúra nyújtom. Megkenem a paradicsomszósszal, ráteszem a felkockázott sonkát, a kukoricát és a négybe vágott mini mozzarellagolyókat. Óvatosan, szorosan feltekerem és egy éles késsel kb. 1 cm széles szeletekre vágom. Egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket és megszórom a reszelt pizza mozzarellával. Kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütöm őket.
Egy bögre teával vagy kakaóval kiváló vacsora.
24 darab lesz belőle.