Ilyenkor, amikor rengeteg idénygyümölcs van, hajlamos vagyok megfeledkezni a kamrában lévő pár darab almáról. Tény, hogy sokáig tartja formáját, de egy idő után feladja... :) Ezért télen-nyáron ebben az esetben készül belőle máglyarakás, fahéjas párolt alma vagy almás palacsinta.
Ezt a receptet a nagymamámtól tanultam. Annyira tartalmas és finom a tésztája, hogy az sem baj, ha "csak úgy", simán esszük, mindenféle feltét nélkül. Ezúttal azonban fel kellett használnom két csomag túrót...
Hozzávalók:
Palacsintához:
- 6 db (kisebb) alma
- 4 db tojás
- 1 liter tej
- 40 dkg liszt
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 csipet só
- 4 ek. barna cukor
- 1 tk. fahéj
Túrós krémhez:
- 50 dkg tehéntúró
- 1 db citrom
- 3 ek. méz
Sütéshez:
- kevés olaj
Díszítéshez:
- bogyós gyümölcs
- menta
Elkészítése:
Az almákat meghámozom, nagy lyukú reszelőn lereszelem és megszórom a fahéjjal. A felvert tojásokat a sóval, a cukorral, kevés liszttel és tejjel csomómentesre keverem, majd felváltva hozzáadom a maradék lisztet és tejet. Beleteszem a kinyomkodott, fahéjas almát és végül hozzákeverem az olvasztott vajat. Lefedem és beteszem a hűtőbe 1-2 órára állni.
Sütéskor egy nagy méretű teflonserpenyőt választok, mert így három kis palacsintát tudok egyszerre sütni és mindössze pár csepp olajat használok.
A túrót egy mély tálba teszem, villával összetöröm. Belereszelem a jól megmosott citrom héját és beleteszek 3 evőkanál mézet. Ha esetleg túl sűrű a méz, akkor egy picit felmelegítem.
Tálaláskor a palacsintákra túrót halmozok és a tetejére bogyós gyümölcsöket (meggy, cseresznye, málna, szeder, áfonya) ültetek.