Régóta gondolkodom azon, mivel lehetne néha-néha helyettesíteni a vasárnapi húslevest. Ezért is készítek gyakran ragulevest, de most olyat szerettem volna, amelybe nem felkockázott "tiszta" húst teszek, hanem csontos husit, mondjuk csirkeszárnyat.
Azt tudtam, hogy mit szeretnék összehozni egymással. A csontos csirkehúst, a kurkumát, a zöldségeket, a tejszínt, a citromot és a galuskát. Nem bántam meg, hogy kipróbáltam valami újat. Rendkívül tartalmas, pikáns húsleves lett a végeredmény.
Úgy érzem nálunk nagy kedvenc lesz.
Próbáljátok ki Ti is!
Hozzávalók:
- 6 db csirkeszárny
- 1 fej vöröshagyma
- 1/2 szál póréhagyma
- 2 ek. olaj
- 2 tk. kurkuma
- 4 szál sárgarépa
- 4 szál petrezselyemgyökér
- 1 db karalábé
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 db zellergumó
- só, bors
- 2 dl tejszín
- 1 db citrom
Galuskához:
- 1 tojás
- 2 evőkanál rétesliszt
- 4 evőkanál finomliszt
- tej
- só
Elkészítés:
A kétféle hagymát megdinszteljük az olajon. Rátesszük a megmosott csirkeszárnyakat. Fehéredéig pirítjuk, majd rátesszük a felkockázott zöldségeket és jól átforgatjuk. Ha lepirultak a zöldségek is, rászórjuk a kurkumát, elkeverjük és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst ill. a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk és beletesszük a felaprított petrezselyemzöldet is. Közepes hőfokon főzzük, majd amikor megpuhult a húst, elkészítjük a galuska tésztát. A felvert tojást sózzuk, adunk hozzá egy kevés tejet, majd beletesszük a lisztet. Csomómentesre keverjük és annyi tejjel keverjük még el, hogy egy közepesen sűrű galuskatésztát kapjunk. Egy evőkanál segítségével apró galuskákat formázunk és a levesbe szaggatjuk. Ha feljöttek a leves tetejére, beleöntjük a tejszínt és pár percig forraljuk, majd elzárjuk.
Tálaláskor citromlével ízesítjük.
6-8 adag lesz belőle.