Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Ünnepi torta - ezúttal a köszönet tortája

2015. május 18. - Álom.Íz.Világ.

Múlt héten - 15 év után - elköszöntem a munkahelyemtől, a kollégáimtól, akiknek ezúton is mindent köszönök! Mindig nagy-nagy szeretettel fogok rájuk gondolni!

Ezt a tortát legutóbb anyák napjára készítettem, ezúttal a kollégáknak, köszönetem jeléül.

 

DSC_0012

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 8 dkg liszt
  • 4 dkg holland kakaó (legalább 20-22%-os)
  • 6 db tojás
  • 12 dkg cukor
     

Krémhez:

  • 250 ml habtejszín (30%-os)
  •  23 dkg cukor
  •  12,5 dkg holland kakaó (legalább 20-22 %-os)
  •  35 dkg vaj    

Díszítéshez:

  • 6 db eper
  • 3-5 dkg étcsokoládé + pár csepp olaj
  • 11 db ostyarúd

 DSC_0003

 

Elkészítése:

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat kettéválasztom és a fehérjét elkezdem habbá verni. Amikor már keményedik, apránként hozzáöntöm a cukrot. Ha a tojáshab már szép fényes, akkor egyesével hozzáadom a tojások sárgáját és kemény habbá verem. A lisztet összekeverem a kakaóporral és széles nagy mozdulatokkal elkeverem a tojáshabbal. A tortaformát kibélelem a formára vágott sütőpapírral és óvatosan beleöntöm a kakaós masszát. 20-25 perc alatt megsütöm. A sütő ajtót csak a vége felé nyissuk ki, amikor fogvájóval ellenőrizzük, hogy átsült-e (javasolt a közepénél beleszúrni, ahol a legmagasabb a tészta). Ha megsült, rácson kihűtöm, majd leveszem róla a sütőpapírt.

A krémhez a habtejszínt a cukorral egy lábasba teszem és összeforralom. Ha már pár perce forr, lehúzom a tűzről és hozzáadom a kakaóport. Simára keverem, majd hozzáadok 10 dkg vajat és folyamatosan keverem, hogy elolvadjon benne. Hagyom kihűlni. A maradék vajat robotgéppel előbb habosra keverem, majd hozzáadom a kakaós krémet és jól összedolgozom. 

A tortát - éles késsel - elfelezem és az alját visszahelyezem a kapcsos tortaformába. Rákenem a krém kb. felét, majd ráteszem a felső lapot és nagyon finoman lenyomom a tetejét, hogy mindenhol hozzáérjen a töltelékhez. Krémmel borítom be a torta tetejét is, majd beteszem a hűtőbe egy órára. Leveszem a forma oldalát és az - aljáról elemelve - áthelyezem a tortát egy tálra és a maradék krémmel beborítom az oldalát is.

A maradék krémmel - habzsák segítségével - díszítem a tortát, majd közéjük egy-egy kakaós, töltött ostyarudat teszek. A megmosott epret törlőkendőre teszem, hogy a nedvességet felszívja, majd - a gőz felett felolvasztott és pár csepp olajjal elkevert - csokiba mártva ragasztom őket a torta közepére.

Hűtőbe teszem és szeletelés előtt jól lehűtöm.

DSC_0006

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9716347764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anita Bakos 2015.09.19. 14:06:22

tényleg 8 dkg liszt kell hozzá?Nekem kevésnek tűnik.

k.kriszta 2015.09.19. 16:01:20

Kedves Anita! Igen, annyi kell hozzá. Ezzel a mennyiségű liszttel, jó minőségű kakaóporral és a 6 (!) tojással szép tésztát kapunk. Minden jót kívánva, üdvözlettel Kriszta
süti beállítások módosítása