Hétvégén a piacon nemcsak friss zöldségeket és gyümölcsöt vásároltam, kaptam friss, krémes tehén- és gomolyatúrót. A gomolyát bekaptuk, mint a legyet...
A tehéntúróval más terveim voltak. Indul ugyanis az eperszezon és szerintem ez az egyik olyan gyümölcs, amellyel rendkívül jó és változatos "párosokat" lehet összehozni.
Hozzávalók:
Palacsintatésztához:
- 20 dkg rétesliszt
- 25 dkg finomliszt
- 3 tojás
- 2 csipet só
- 1 kávéskanál cukor
- 9 dl tej
- 3 dl szódavíz (buborékos ásványvíz)
- 1 ek. olaj (+ a sütéshez)
Krémhez, öntethez:
- 20 dkg túró
- 25 dkg mascarpone krémsajt
- 50 dkg eper, ebből
- 30 dkg a krémbe
- 20 dkg az öntethez (püréhez)
- 3 ek. porcukor
- 1/2 vaníliarúd magjai
Elkészítés:
A palacsintatésztához a tojásokat a sóval és a cukorral összekeverjük, majd a liszttel és a tej felével csomómentesre keverjük. Utána hozzáadjuk a maradék tejet és a szódavizet. Én a legvégén teszek bele egy evőkanál olajat is.
Amíg a tészta pihen egy kicsit, összeállítom a tölteléket.
Ehhez a túrót villával összetöröm, hozzákeverem a mascarponet, a porcukrot és a vaníliarúd kikapart magjait. Ha már szépen keverhető, homogén, akkor hozzáadom a 30 dkg, apróra kockázott epret. A maradék epret pedig összeturmixolom és félreteszem. A krémhez még lehetne adni reszelt citromhéjat is, mivel azonban így sem túl édes , én most kihagytam.
A palacsintákat teflonserpenyőben, pici olaj hozzáadásával kisütöm, majd megtöltöm a töltelékkel és négybe hajtom. Meghintem porcukorral és öntök rá az eperpüréből.