Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Ünnepi torta az édesanyáknak

2015. április 30. - Álom.Íz.Világ.

Az utóbbi időben sok-sok jeles alkalomra készítettem tortát. Azt vettem észre, hogy nemcsak a gyerekek örülnek neki, nagyon népszerű a felnőttek körében is. Igenis jóleső érzés felnőttként is tortát kapni. ...hát még adni!!

Úgy gondolom, az édesanyák is megérdemlik, hogy kényeztessük néha őket.

 

Ez a torta most az édesanyáknak készült, különösképpen az anyukámnak, az anyósomnak és a nagymamámnak, közben emlékezve azokra, akik már nem lehetnek közöttünk.

Ezúton is köszönöm nekik a végtelen szeretetet, támogatást és önzetlen segítséget.

 

DSC_0486

 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 8 dkg liszt
  • 4 dkg holland kakaó (legalább 20-22%-os)
  • 6 db tojás
  • 12 dkg cukor
     

Krémhez:

  • 250 ml habtejszín (30%-os)
  •  23 dkg cukor
  •  12,5 dkg holland kakaó (legalább 20-22 %-os)
  •  35 dkg vaj    

Díszítéshez:

  • 13-14 db eper
  • cukorgyöngy

 

DSC_0521

Elkészítése:

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat kettéválasztom és a fehérjét elkezdem habbá verni. Amikor már keményedik, apránként hozzáöntöm a cukrot. Ha a tojáshab már szép fényes, akkor egyesével hozzáadom a tojások sárgáját és kemény habbá verem. A lisztet összekeverem a kakaóporral és széles nagy mozdulatokkal elkeverem a tojáshabbal. A tortaformát kibélelem a formára vágott sütőpapírral és óvatosan beleöntöm a kakaós masszát. 20-25 perc alatt megsütöm. A sütő ajtót csak a vége felé nyissuk ki, amikor fogvájóval ellenőrizzük, hogy átsült-e (javasolt a közepénél beleszúrni, ahol a legmagasabb a tészta). Ha megsült, rácson kihűtöm, majd leveszem róla a sütőpapírt.

 

DSC_0545

A krémhez a habtejszínt a cukorral egy lábasba teszem és összeforralom. Ha már pár perce forr, lehúzom a tűzről és hozzáadom a kakaóport. Simára keverem, majd hozzáadok 10 dkg vajat és folyamatosan keverem, hogy elolvadjon benne. Hagyom kihűlni. A maradék vajat robotgéppel előbb habosra keverem, majd hozzáadom a kakaós krémet és jól összedolgozom. 

A tortát - éles késsel - elfelezem és az alját visszahelyezem a kapcsos tortaformába. Rákenem a krém kb. felét, majd ráteszem a felső lapot és nagyon finoman lenyomom a tetejét, hogy mindenhol hozzáérjen a töltelékhez. Krémmel borítom be a torta tetejét is, majd beteszem a hűtőbe egy órára. Leveszem a forma oldalát és az - aljáról elemelve - áthelyezem a tortát egy tálra és a maradék krémmel beborítom az oldalát is.

Ha marad krém, akkor azt habzsákba vagy egy sima uzsonnás tasakba teszem (kivágom a végét) és díszítem vele a tortát. Ezekre megmosott epret, közé pedig ehető gyöngyöket teszek.

Hűtőbe teszem és szeletelés előtt jól lehűtöm.

 

DSC_0493

DSC_0528

DSC_0558

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2216347746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása