Az utóbbi időben sok-sok jeles alkalomra készítettem tortát. Azt vettem észre, hogy nemcsak a gyerekek örülnek neki, nagyon népszerű a felnőttek körében is. Igenis jóleső érzés felnőttként is tortát kapni. ...hát még adni!!
Úgy gondolom, az édesanyák is megérdemlik, hogy kényeztessük néha őket.
Ez a torta most az édesanyáknak készült, különösképpen az anyukámnak, az anyósomnak és a nagymamámnak, közben emlékezve azokra, akik már nem lehetnek közöttünk.
Ezúton is köszönöm nekik a végtelen szeretetet, támogatást és önzetlen segítséget.
Hozzávalók:
Tésztához:
-
8 dkg liszt
-
4 dkg holland kakaó (legalább 20-22%-os)
-
6 db tojás
-
12 dkg cukor
Krémhez:
-
250 ml habtejszín (30%-os)
-
23 dkg cukor
-
12,5 dkg holland kakaó (legalább 20-22 %-os)
-
35 dkg vaj
Díszítéshez:
- 13-14 db eper
- cukorgyöngy
Elkészítése:
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat kettéválasztom és a fehérjét elkezdem habbá verni. Amikor már keményedik, apránként hozzáöntöm a cukrot. Ha a tojáshab már szép fényes, akkor egyesével hozzáadom a tojások sárgáját és kemény habbá verem. A lisztet összekeverem a kakaóporral és széles nagy mozdulatokkal elkeverem a tojáshabbal. A tortaformát kibélelem a formára vágott sütőpapírral és óvatosan beleöntöm a kakaós masszát. 20-25 perc alatt megsütöm. A sütő ajtót csak a vége felé nyissuk ki, amikor fogvájóval ellenőrizzük, hogy átsült-e (javasolt a közepénél beleszúrni, ahol a legmagasabb a tészta). Ha megsült, rácson kihűtöm, majd leveszem róla a sütőpapírt.
A krémhez a habtejszínt a cukorral egy lábasba teszem és összeforralom. Ha már pár perce forr, lehúzom a tűzről és hozzáadom a kakaóport. Simára keverem, majd hozzáadok 10 dkg vajat és folyamatosan keverem, hogy elolvadjon benne. Hagyom kihűlni. A maradék vajat robotgéppel előbb habosra keverem, majd hozzáadom a kakaós krémet és jól összedolgozom.
A tortát - éles késsel - elfelezem és az alját visszahelyezem a kapcsos tortaformába. Rákenem a krém kb. felét, majd ráteszem a felső lapot és nagyon finoman lenyomom a tetejét, hogy mindenhol hozzáérjen a töltelékhez. Krémmel borítom be a torta tetejét is, majd beteszem a hűtőbe egy órára. Leveszem a forma oldalát és az - aljáról elemelve - áthelyezem a tortát egy tálra és a maradék krémmel beborítom az oldalát is.
Ha marad krém, akkor azt habzsákba vagy egy sima uzsonnás tasakba teszem (kivágom a végét) és díszítem vele a tortát. Ezekre megmosott epret, közé pedig ehető gyöngyöket teszek.
Hűtőbe teszem és szeletelés előtt jól lehűtöm.